Staffan Widlert gästade Gotlands Gille i Stockholm
Onsdagen den 5 mars hölls ett lunchmöte, i regi av Gotlands Gille i Stockholm. I Militärsällskapets lokaler på Valhallavägen i Stockholm hade ledamöterna förmånen att få lyssna till ett mycket intressant och initierat föredrag om upphandlingsproblematiken kring Gotlandstrafiken.
Foto:
Gotlandstrafiken har av staten upphandlats sedan 1970. Skälet är att man ansett det nödvändigt att säkerställa en godtagbar standard för trafiken. Statistiken visar emellertid att kostnaderna ständigt har ökat och att de nu stiger allt snabbare. Som exempel kan nämnas att kostnaderna år 2003 belöpte sig till 227 miljoner kronor vilket skall jämföras med 497 miljoner kronor som prognosticerats för 2008. Historiskt sett har kostnaden alltid överstigit vad som budgeterats. Kostnaden för Gotlandstrafiken tar en allt större del av Rikstrafikens totala budget. Om inget görs riskerar Gotlandstrafikens kostnader att sluka hela budgetutrymmet. Idag är den drygt hälften av den totala.
Det allt överskuggande skälet är de höga kostnaderna för båtarnas oljeförbrukning. Till yttermera visso är det gamla (ännu gällande) avtalet utformat så att det kraftigt gynnar operatören, d.v.s. Destination Gotland. Tillspetsat uttryckt skulle man kunna tolka Staffan Widlert så, att Rikstrafiken tar riskerna och Destination Gotland tar vinsterna.
Inför den senaste upphandlingen fanns det vissa utgångspunkter som enligt Staffan Widlert borde uppmärksammas. De var bland andra:
* Dagens operatör gör betydande vinster.
* Det går att köra trafiken billigare.
* Att åstadkomma konkurrens i upphandlingen är viktig.
* Målet skall vara fortsatt trafik med snabba färjor till samma pris.
* Att kräva exakt samma standard skulle äventyra konkurrensen.
Som minnesgoda läsare vet kom det inte in några anbud över huvud taget. Enligt Staffan Widlert berodde det bland annat på att de rederier som opererar på marknaden är ytterst ovana vid upphandlingsprocesser. De är vana att starta trafik på rent kommersiella grunder där marknadskrafterna gäller. Destination Gotland som däremot har vanan inne, som är duktiga och konkurrenskraftiga visste, enligt Staffan Widlert, att inga andra operatörer lämnat anbud varför de, om uttrycket tillåts, lugnt kunde sitta still i båten. Ett annat skäl som anfördes var den relativt korta avtalstiden.
För Rikstrafiken blev det att ta nya tag. Nu var tiden knapp. Här gällde att få in flera anbud varför man från Rikstrafikens sida åkte runt till olika rederier för att efterhöra deras synpunkter på anbudsförfarandet. Man gjorde allt för att stimulera konkurrens. Bland annat utlovades ersättning till de rederier som lämnade anbud som sedan inte antogs. Man lämnade respit på anbudstiden för transportföretaget Veolia, som i samarbete med Tallink kunde tänkas lämna anbud. Samtidigt fanns hotbilden att Destination Gotland skulle dra sig ur och sälja sina fartyg på den internationella marknaden som just då erbjöd mycket höga priser för den typen av tonnage. Det fick till följd att man, parallellt med upphandlingsproceduren, de facto förberedde sig för statligt drift av trafiken om det skulle visa sig nödvändigt.
Endast Gotlandsbolaget lämnade in ett anbud. Tallink visade sig vara för upptagna med övertagandet av Silja för tillfället för att samtidigt orka med ett anbudsförfarande. Rederiet i samarbete med Veolia hade emellertid ställt många och detaljerade frågor om trafiken och därigenom givit intryck av att seriöst vilja vara med i leken.
Det nya avtalet, som det kom att skrivas med Destination Gotland, blev, enligt Staffan Widlert ,klart bättre ur statens synvinkel än det gamla. Fartygen kommer att gå med samma hastighet som tidigare. Man får högre kapacitet på trafiken genom att ytterligare ett fartyg sätts in. Det blir något lägre kostnader för staten. Oljeprishöjningarna får ett mindre genomslag för staten. Rederiet bär det fulla ansvaret och tar risken. Viten kan utdömas om man inte levererar det man lovat (fanns inte med i det gamla avtalet). Rederiet har rätt att utöka trafiken om man bedömer det lönsamt. Avtalet är tydligare och därigenom undviks många tvister.
Avslutningsvis gjorde Staffan Widlert några reflektioner för framtiden. Han var påtagligt oroad för oljeprishöjningarna och tror att det kan bli upp till 20 %-iga prishöjningar på Gotlandsbåtarna nästa år. Beträffande nästa upphandling 2015, understryker han vikten av att skapa konkurrens. En upphandling utan konkurrens blir mycket äventyrlig. Han ställde sig också tveksam till om vi i framtiden kommer att frakta långtradare i 28 knops hastighet vilket är utomordentligt energislukande. Några av de frågor som måste utredas är bland andra: Hur skall trafiken drivas? Hur åstadkomma en upphandling i konkurrens? Statligt ägda fartyg - förenligt med EU:s regelverk? Statligt rederi (fullt möjligt). Större kommersiellt inslag.
Andra frågor som också kommer att påverka framtidens trafik är hamnfrågan, en eller två. Kombinationen färja - flyg. Olika hastigheter på fartygen beroende på årstid. Miljökrav. Fartyg som planar drar mindre bränsle. Prisfrågan fastlänningar och gotlänningar.
Staffan Widlert rundade, efter en frågestund, av med att understryka att framtida utredningar i ärendet skall ske så öppet som möjligt. Att Rikstrafiken skall upprätthålla en dialog med Trafikantrådet, gotlänningarna, regering och riksdag.
Den gästande Generaldirektören avtackades av ordförande Mats Ekeroth till mycket uppskattande applåder. I trappan ut från Militärsällskapets lokaler kunde man höra ledamöter som uppskattande berättade hur klargörande och positivt man upplevt detta föredrag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!