Stafva bygger eget mejeri

I slutet av 1980-talet gjorde Inger von Corswant en ost i julklapp till sin mamma.Om ett år kan hon basa över en årstillverkning av 60 ton ost i det egna mejeriet hemma på Stafva.

På bara några år har Inger och Patric von Corswants ostar, som bland annat säljs i butiken på Stafva gård, blivit så eftersökta att produktionen på sex ton om året inte räcker till.

På bara några år har Inger och Patric von Corswants ostar, som bland annat säljs i butiken på Stafva gård, blivit så eftersökta att produktionen på sex ton om året inte räcker till.

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-12-01 04:00
Det är inte varje dag det byggs ett nytt mejeri på Gotland. Trenden de senaste årtiondena har i stället varit att de befintliga läggs ned.
Men i dagarna börjar man gjuta grunden till det som om ett halvår ska vara ett sprillans modernt mejeri på Stafva gård i Barlingbo.
Samtidigt säger Patrik och Inger von Corswant på Stafva upp medlemskapet i Arla Foods.
- Vi tillverkar cirka sex-sju ton ost per år av mjölk från fem-sex kor. Vår erfarenhet är dessutom att ekonomin i ostproduktionen är god, säger Patrik von Corswant.
- Nu ska vi upp i 60 ton och använda mjölken från alla korna. Vi lämnar medlemskapet i Arla Foods vid årsskiftet.
Mejeriet blir en investering på runt 20 miljoner kronor och ska ge jobb åt ett halvdussin personer.
- Gårdsmejeriet blir det största benet som gården kommer att stå på, säger Patrik von Corswant när han belåtet visar runt på gården.
In i det 1 700 kvadratmeter stora bygget kommer också gårdsbutiken att flytta, och där ska bli besöksläktare med insyn både i produktionshall och själva ysteriet.

Vill ge upplevelser
Paret von Corswant har också en ambition att öppna en ny nedgång till 1700-talskällaren under själva mangårdsbyggnaden.
- Det är en gammal miljö där vi vill visa både ostar och historien om Magnus af Stafwa, vars gravsten från 1200-talet finns i Barlingbo kyrka, berättar Patrik von Corswant.
- Det handlar inte bara om att sälja ost. Det handlar om att ge människor en upplevelse!
Anledningen till satsningen är naturligtvis framgången med de ostar som tillverkas i det befintliga gårdsmejeriet, inrymt i en utbyggd flygel till mangårdsbyggnaden.
Men egentligen börjar historien alltså med den där julosten - eller i själva verket ännu tidigare: när Inger von Corswant hälsade på farmor i Skåne som barn.
- Jag fick vara med när farmor gjorde ost på gården i Djurröd på Linderödsåsen. Sedan ärvde jag några ostformar efter henne och så fick jag för mig att jag skulle göra en ost i julklapp till min mamma, berättar Inger von Corswant.
- Jag visste inte hur man gjorde men hade tur och hittade en bok på biblioteket med en massa recept på ostar från hela landet. I mitten av 90-talet fick jag sedan höra talas om en ystningskurs i Jämtland, och den gick jag 2002. Det behövdes bara fem dagars kurs - sedan var det ganska säkert vad jag ville göra!
Så det blev till att bygga mejeri hemma i det gamla pannrummet.
- Det kostade 600 000 kronor och jag tyckte att det var ett högriskprojekt. Men felet var att jag inte gjorde det större! säger Patrik von Corswant.

Flera sorter på gång
Men det ska han och hustrun ta igen nu, sedan tillverkningen i det gamla pannrummet inte räcker för att möta efterfrågan på Stafva Blå, Covré (getost på komjölk), Goda (en variant av gouda), färskost med kajp och ett drygt halvdussin andra ostar.
Men det ska inte bara bli mer ost, det ska också bli flera sorter.
- Vi ska ge oss in på hårdostar, det är en annan division. Det tar så mycket längre tid innan de är färdiga och man ser om de blev bra. Och sedan tar det lika lång tid igen innan man ser resultatet av de ändringar man gör, säger Patrik von Corswant.
En ost av gruyèretyp med tryffel som ystades i oktober i fjol är dock redo för provsmakning redan nu, och för framtiden pratar Patrik von Corswant också om parmesanostar, som ska lagras ännu längre - upp mot ett par, tre år.

Kräver passion
Men Inger von Corswant vill helst inte prata för mycket om nyheterna.
- Visst finns det nya idéer, jodå. Men jag vill inte berätta högt om dem ännu. Vi ska ta en sak i taget, och nu handlar det främst om att få igång det nya mejeriet med det sortiment vi har.
Det är hon som utvecklar och namnger de nya ostarna och är själv handgripligen involverad i produktionen. Och i forsättningen ska hon dessutom vara vd i Stafva Gårdsmejeri AB.
Vad har du för kvalifikationer för det?
- Ett genuint intresse. Det är samma sak som vi går på när vi anställer folk på gården. De måste vara passionerade!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om