Stålbad för vården - igen

Det blir ingen skattesänkning. I stället väntar ett stålbad, främst för vård och skola.- Det är bara att bita i det sura äpplet, säger kommunalrådet Eva Nypelius (c).Sötare budgetbitar är vårdnadsbidrag, sportarena och satsningar på äldreboenden och förskolor.

Vårdtagare. För 14 månader sedan fick Ulf Munthe stroke. Sedan dess har han varit beroende av den gotländska vården - och han är mycket nöjd. När han får höra om den nya budgetens stålbad för vården, säger han:. "Vansinne! De måste ju ta vara på folk! Särskilt oss pensionärer, som betalat skatt i hela våra liv." Foto: Henrik Radhe

Vårdtagare. För 14 månader sedan fick Ulf Munthe stroke. Sedan dess har han varit beroende av den gotländska vården - och han är mycket nöjd. När han får höra om den nya budgetens stålbad för vården, säger han:. "Vansinne! De måste ju ta vara på folk! Särskilt oss pensionärer, som betalat skatt i hela våra liv." Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-10-07 04:00
I går eftermiddag, efter flera dagars förhandlingar, presenterade Gotlands kommun sin budget för 2009. Den ser till vissa delar kapitalt annorlunda ut, än den man talade om så sent som i juni. Nu är den närmast ett krispaket. Det beror främst på oron inom den nationella och globala ekonomin, som gör att man spår uteblivna löneökningar, vikande sysselsättning och ett fortsatt tapp av skattebetalande gotlänningar.
Kommunen räknar med att förlora 73 miljoner skattekronor under 2009.

Skatten
Det fick alliansen att i går - i enighet med oppositionen - överge sitt löfte om skattesänkningar.
Kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (c) var inte glad.
- Det är bara att bita i det sura äpplet. Samtidigt behåller vi vår ambition att skattesatsen på Gotland måste närma sig riksgenomsnittet!
Eva Nypelius menar att den uteblivna skattesänkningen är extra olycklig, eftersom hon tror skattetrycket helt klart bromsar befolkningsutvecklingen. Oppositionsrådet Björn Jansson (s) tror dock livskvalitet och service betyder mer för valet att bo på ön.
- Jag tror inte det var så klokt att odla fram den här äppelsorten... konstaterade han syrligt och menade att alliansen ropat hej för tidigt, när man först planerat skattesänkning.
Nå. Genom att inte sänka skatten, undviker kommunen inkomsttapp på 14 miljoner 2009 och 32 miljoner per år 2010-2011.

Besparingar
Totalt ska kommunen spara 63 miljoner kronor, via beting på nämnderna. Man räknar också med att spara 22 miljoner på att staten sänkt arbetsgivaravgifterna och tjäna 25 miljoner på försäljningar av fastigheter.
Den totala budgeten för 2009 är 3,8 miljarder kronor. Mest får skolan, 1,2 miljarder och vården, 1,1 miljarder. De verksamheterna ska också spara mest; 20 miljoner vardera 2009-2010.
Kommunen ska också leta alternativ för parkeringsavgifter i innerstaden - och för en årsavgift för p-skivorna.

Överkostnader
Skolan, socialtjänsten, infrastrukturen och kommunens affärsverksamhet, är exempel på områden som kostar mer än de borde. Det visar en ny jämförelse med andra kommuner. Dessa överkostnader beräknas uppgå till totalt 190 miljoner kronor och ska nu granskas ingående, enligt Eva Nypelius:
- Det är inte alltid dyr verksamhet är lika med bra verksamhet.

Investeringar
Åren 2009-2010 ska kommunen investera 300 miljoner, i bland annat va i Gnisvärd och Nisseviken (40 miljoner kronor), nytt uppvärmningssystem i Lövsta (6,3), utbyggnad av förskolorna i Fole, Väskinde och Västerhejde (totalt 8,1) och nybyggnation på äldreboendena Sudergården, Klostergården och Östersol.
Man inför också ett vårdnadsbidrag, från och med den 1 januari 2009.
Det ger gotländska föräldrar rätt till 3 000 kronor i månaden, om man väljer att stanna hemma med sitt ett- till treåriga barn i stället för att nyttja allmän barnomsorg.
Kommunen skrotar också tankarna på att rusta någon av de befintliga idrottsanläggning och går vidare med planerna på en ny sportarena. (Se GA-sporten.)

Gotlands kommuns budgetram för 2009: 3,8 miljarder kronor.
Sparbeting 2009: 20,2 miljoner.
Sparbeting 2010: 42,8 miljoner.
Verksamhet Budgetram (kr) Sparbeting 2009 (mkr) Sparbeting 2010 (mkr)
Barn- och utbildningsnämnden 1,2 miljarder 6 14
Hälso- och sjukvårdsnämnden 1,1 miljarder 6 14
Socialnämnden 948 miljoner 4 6
Ledningskontoret 140 miljoner 0,6 1,4
Kultur- och fritidsnämnden 129 miljoner 1,2 2,8
Tekniska nämnden 123 miljoner 1,0 2,0
Räddningstjänsten 44 miljoner 0,3 0,7
Politikerorganisationen 20 miljoner 0,2 0,3
Byggnadsnämnden 17 miljoner 0,2 0,3
Miljö- och hälsoskyddsnämnden 9,5 miljoner 0,2 0,3

Budgeten är än så länge ett förslag, som ska behandlas av kommunfullmäktige 24 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!