Stålbad ska ge friskare vårdflöde
En bröstcancer upptäcks, analyseras och behandlas - på en och samma dag, på Visby lasarett.Det kan bli en följd av det nya, mer effektiva vårdflöde politiker och tjänstemän kämpar för att införa - via ett smärtsamt stålbad.
Tidsbehov. Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg och hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande P-O Jacobsson (C) behöver mer tid.FOTO: HENRIK RADHE
Foto: Henrik Radhe
Då fattar politikerna, sannolikt, ett på samma gång historiskt och nytänkande beslut. Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg valde i går att citera USA:s president Barack Obama, för att sätta ord på det synsätt hon vill ska prägla den krisdrabbade vårdapparaten: "Det är oss vi har väntat på. Vi är den förändring vi söker."
Kort sagt: Vårdapparatens underskott är just nu 50 miljoner kronor. Målet är balans genom besparingar och omfattande rationaliseringar, via ett friskare och mer effektivt flöde för såväl patienter som personal. Organisationen ska bli mer "processinriktad", heter det.
Endagsklinik
Ann-Christin Kullberg exemplifierar. En kvinna upptäcker en knöl i sitt bröst, blir orolig och kontaktar vården. I dagsläget tar det i genomsnitt sex veckor tills hon får sin behandling.
- Den faktiska tidsåtgången för arbetet är kanske sex timmar. Ändå blir det massor av tid för oro och väntan.
Med det nya patientfokuserade flödet ska man kunna erbjuda undersökning, röntgen, analys och behandling på en och samma dag. Konceptet kallas "one day clinic" och finns bland annat på S:t Görans sjukhus och Universitetssjukhuset i Lund.
Ett annat exempel är tidsbokning. I dagsläget ombokas 60 procent av de tider som skickas ut via kallelser. Planen är att framgent i stället göra en överenskommelse direkt med patienten.
Ann-Christin Kullberg talar entusiastiskt om det nya flödeskonceptet, men konstaterar också att inte alla tror på det.
- Man måste ha respekt för att båda reaktionerna - kritik kontra en längtan efter förändring - får sitt flöde. Det måste få ta tid.
Så säger hon det finns en enorm kraft att hämta - och hänvisar till Obamas ord: "We are the change that we seek."
Beslut 12 april
"Vi" kommer, enligt förslaget till beslut, att innebära en minskning av 100 arbetstillfällen - inte nödvändigtvis lika många personer - och en radikal förändring av ledningsstrukturen. Bland annat vill man avskaffa sjukhuschefen och införa en ny tjänst med driftsansvar, nu kallad "produktionschef".
Kommunfullmäktige måste också tydligare formulera vad man vill att jätteförvaltningen ska göra, och vad det får kosta. Flera avdelningschefer och läkare har lämnat sina uppdrag. Ann-Christin Kullberg är övertygad om att luddigheten vägt tungt i deras beslut.
- Är man inte överens om vad som ska göras och vad det får kosta, om man ständigt hamnar i obalans, då är det svårt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!