Ställ in er på att hålla er på Gotland under semestern

Smittskyddsläkare Maria Amér ser inte ljust på möjligheterna att resa till och från Gotland i sommar. Regeringens besked om bilresor på 1-2 timmar gör att både gotlänningar och fastlänningar ser ut att få hålla sig hemma i sommar. "Vi får nog vänta på de nya riktlinjer som kommer i slutet av maj, början av juni."

Maria Amér, smittskyddsläkare.

Maria Amér, smittskyddsläkare.

Foto: Linus Ehn

Gotland2020-05-14 11:15

Det ser mörkt ut för turistnäringen på Gotland inför sommaren. Under Gotlands förenande besöksnärings, GFB, digitala möte på torsdagsmorgonen påpekade smittskyddsläkare Maria Amér att sjukvårdens resurser i sommar bara räcker till gotlänningarna, om smittspridningen tar fart. Moderator för mötet var Frida Ganshed, verksamhetsledare för GFB.

– Vi ser en ökning av antalet sjukdomsfall och vi vet inte när eller på vilken nivå vi kommer att pika.

För besöksnäringen är det viktigt att turistsäsongen blir av, men Maria Amér kunde inte ge några positiva besked. 

– Vi har gått igenom och tagit fram en tydlig eskaleringsplan, med tanke på om många gotlänningar insjuknar i coronaviruset och vi har ett stort behov av vårdplatser och intensivvårdsplatser. Vi har inventerat att vi har material och utbildad personal så att det ska finnas där det behövs, med beräkningar utifrån vad våra 60 000 invånare kan komma att behöva. Men det är det som är vårt tak, det som är vår kapacitet, säger Maria Amér. 

Skulle vården klara exempelvis en ökning till 80 000 personer?

– Utmaningen då är att veta hur pandemin slå på Gotland och hur många vårdplatser vi kommer att behöva för att ta hand om de sjuka gotlänningarna. Får vi samma höga tryck som man haft i Mälardalen, då kommer vi behöva alla våra resurser för sjuka gotlänningar.

Från både försvaret och näringslivet har det kommit initiativ för att hjälpa till med exempelvis sjuktransporter och att bygga upp fältsjukhus, – men Maria Amér är tveksam.

– Ett fältsjukhus behöver kompetent personal, det är inget vi ska experimentera med. All förflyttning av patienter innebär en risk. Det vill vi i största möjliga mån undvika, men det är en möjlighet.

Vad krävs då för att Gotland ska kunna välkomna besökare i sommar?

– Vi behöver ett stabilare läge när det gäller pandemin. Det är en risk att resande sätter fart på spridningen i en annan region och det har vi inte kapacitet för på Gotland.

På onsdagen meddelade regeringen, med bland andra Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, att resor inom Sverige som motsvarar 1-2 timmar med bil blir tillåtet, under vissa förutsättningar.

– Det är svår att se att det inbegriper Gotland i det uttalade som Johan Karlsson gjorde i går, vi får nog vänta på de nya riktlinjer som kommer i slutet av maj, början av juni, säger Maria Amér.

Hur ska man tänka om resor inom Gotland? Kan man resa från sydligaste Gotland till Visby för att handla?

– Det är hela tiden det egna ansvaret som gäller, att se till att det inte sker smittspridning. Att tänka på hur man beter sig när man reser, är det viktigaste.

I Sverige har man valt en linje där var och en får ta ansvar för sitt handlande i stället för att gå ut med skarpa order till medborgarna. Det öppnar för frågor om vad Folkhälsomyndighetens rekommendationer innebär för den enskilde. Maria Amér påpekar att detta handlar om hur de senaste påbuden från myndigheten ska tolkas, nya väntas i månadsskiftet maj-juni, alltså om drygt två veckor.

Ska man ställa in sig på att hålla sig på Gotland på semestern?

– Ja. Just nu ska vi ju det. 

Kommer det ändras?

– Ja. Men frågan är när det kommer att ändras och åt vilket håll. 

Hur ser skräckscenariot ut, om vi släpper på turistströmmen för fort?

– Det man inte vill ha är en snabb utveckling med många sjuka. Ett läge där man i vården inte kan hantera de svårt sjuka som behöver kvalificerad vård.

Hur ska man se på det här med nödvändiga resor, var ska man dra gränsen?

– Man får tänka efter, vara påläst och informerad om det här coronaviruset och vad det innebär för samhället och de som blir sjuka och agera utefter det. 

Det kan man ju tolka lite hur som helst!

– Man får tolka det ansvarsfullt.

Ska man tolka detta med resor på en eller två timmar som att man ska stanna kvar på Gotland i sommar?

– Folkhälsomyndigheten har lovat nya bedömningar i slutet på maj och början av juni. Vi får se hur man väljer att formulera sig då. Det är ju så i den här pandemin, att varje vecka händer det nya saker. Vi vet mer för varje vecka om hur vi ska tolka situationen. Därför får vi ha den här ödmjukheten att vi inte kan göra för långa prognoser för tidigt. 

Får du någon semester själv?

– Det får vi se. Inte nu, det blir senare i så fall. Det tillhör de här lite längre prognoserna som det inte går att uttala sig om nu.

Klockan 13.30 livesänds även Mediabaren, som den här veckan gästas av regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C), oppositionsråd Filip Reinhag (S) och regionrådet Jesper Skalberg Karlsson (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!