"Ställ upp för ön, Maud Olofsson"

Industrifacket Metall kräver nu en insats från regeringen och vill träffa näringsminister Maud Olofsson för att diskutera industrinäringen på Gotland. Facket kräver också en samordnare.- Det är inte bara turist- och besöksnäringen som gotlänningarna ska leva på, sa Leif Ohlsson, förste vice ordförande i IF Metall, som besökte Nimbus i går. För Gotland gäller det att ha sysselsättning året runt.

Leif Ohlsson, 1:e vice ordförande för IF Metall besökte Nimbus i Visby i går för att diskutera med det lokala facket.

Leif Ohlsson, 1:e vice ordförande för IF Metall besökte Nimbus i Visby i går för att diskutera med det lokala facket.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-10-03 04:00
IF Metall kommer i dag att anlita en löntagarkonsult som skall gå igenom kalkyl-erna som företaget har presenterat och som ligger till grund för nedläggningen.
- Siffrorna stämmer inte, säger Sten Pettersson, metallklubben på Nimbus. Vi har hållit vinstkravet i alla år och Gotland, Visby och Fårösund, drar in hälften av den totala vinsten. Ändå vill företaget lägga ner fabriken.

Kräver samordnare
Det behövs insatser för att Gotland ska få nya industrijobb och till detta behövs en samordnare som Metall nu kräver att regeringen ställer upp med. En person som har de rätta kontakterna både med politiker och näringslivet.
- Vi har sett exempel från andra län där man har haft stor nytta av en samordnare som har hjälpt kommunen att få nya industrijobb till orten. Och det handlar inte bara om nya företag. Det kan vara redan befintliga företag som vill utöka, sa Leif Ohlsson.
Förhandlingarna på Nimbus pågår fortfarande och Mikael Nilsson, metallombudsman på Gotland, förhandlar bland annat med företaget om ekonomiskt ansvar.

Pengarna räcker inte
- Enligt anställningsavtalet finns det 22 000 kronor för varje anställd som företaget ska betala för utbildning och andra åtgärder. Men dessa pengar räcker inte på långa vägar. Vi anser att företaget måste ta sitt ansvar för varje individ som behöver stöd, hjälp och utbildning i upp till två år, sa Mikael Nilsson.
Vad det i grunden handlar om är mycket individuellt och samtliga 144 medlemmar, som är varslade, ska ha en individuell plan.
Metall kräver också insatser från kommunen och har haft några möten med kommunstyrelsen.

Allvarlig situation
- Läget för metallarbetarna i Sverige och i synnerhet på Gotland är i det närmaste katastrofalt, sa Leif Ohlsson. Vi ser ytterst allvarligt på det som har hänt. Gotland kommun står inför ett vägval. Ska ön kunna fortsätta ha ett allsidigt näringsliv? Den frågan står nu och väger.
IF Metalls medlemmar på Gotland finns på en geografiskt begränsad arbetsmarknad men har en stor och unik kunskap inom båtbygge, kalkbrytning och flera andra områden, det är värdefull kunskap som måste tas tillvara i någon form.
Anställda inom industrin måste nu få de redskap som krävs för att möta framtiden. Det handlar om utbildning och stimulans för att kunna utveckla egna idéer och kunskap.
Om detta vill Industrifacket Metall diskutera med näringsministern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om