Ställer ut knytblusskulpturen på Hanaholmen

Anna-Malin Andersson ställer åter ut sin omtalade knytblusskulptur.

Skulpturen "Knytblusen" har väckt uppmärksamhet och medverkar nu på en utställning i Helsingfors.

Skulpturen "Knytblusen" har väckt uppmärksamhet och medverkar nu på en utställning i Helsingfors.

Foto: Privat

Gotland2019-10-09 14:48

Skulptören Anna-Malin Andersson fick sitt verk "Knytblusen" antagen till den senaste Vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm. Skulpturen väckte rejäl uppmärksamhet och nu ska den åter ställas ut. Denna gång på Galleri Hanaholmen i Helsingfors som ställer ut en miniupplaga av Vårsalongen. 

Det är chefen för Liljevalchs, Mårten Castenfors, som valt ut åtta olika konstnärer som representerar olika tekniker och dagsaktuella teman när Vårsalongen för första gången söker sig utomlands. Och en av de åtta är således gotländska Anna-Malin Andersson.

– Det var väldigt oväntat. Jag fick ett mejl från Hanaholmen om att jag var en av de utvalda och inbjöds till vernissagen. Det hör inte till vanligheterna att man får allt serverat så där härligt. De hade också redan varit i kontakt med ägaren som lånat ut verket, framhåller Anna-Malin Andersson.

För "Knytblusen" såldes direkt på Vårsalongen vid en av förhandsvisningarna för inbjudna. 

– Köpare var ett svenskägt företag med egen konstsamling. En kille från dem köade i flera timmar för att köpa min skulptur, det kändes häftigt.

Vernissagen är den 9 november och då kommer Anna-Malin Andersson att vara på plats.

Hon har fullt upp med sitt konstnärskap för tillfället. Hon håller också på att färdigställa en separatutställning som skulle bli hennes första utomlands, men nu hann Hanaholmen före.

– Det är lite halvhemligt men jag har fått en inbjudan och ska ha en utställning i början av december. Jag jobbar för fullt med den. Eftersom jag ska frakta med mig verken så har jag bestämt att hålla mig till lite mindre storlekar, det blir cirka 20 verk.

Hon går tillbaka till motivkretsen från sin första lite större utställning.

– Den hade jag i Oskarshamn förra hösten. Temat var kvinnor och jag ska spinna vidare på det, kvinnor i olika former och färger. 

Hon skapar sina verk utomhus bakom kalkstensfabriken i Burgsvik, oftast i gotländsk kalksten även om just "Knytblusen" var i Carraramarmor. Verket inspirerades av ledamoten Sara Danius uttåg ur Svenska akademien våren 2018 då hon var iförd just en vit knytblus. Anna-Malin Andersson är nöjd med uppmärksamheten hennes skulptur väckt. 

– Det har redan fått en massa ringar på vattnet, det är jättekul att det fortsätter ännu mer. Jag gjorde nånting rätt i tiden, konstaterar hon. 

Vårsalongen var starten. Nu har ansökningstiden för 2020 års salong gått ut. Har du sökt igen?

– Det vill jag inte avslöja. 

Anna-Malin Andersson förbereder nu även en egen utlandsutställning.
Anna-Malin Andersson förbereder nu även en egen utlandsutställning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!