Stammen kan vara 6 000 djur nästa år
Rådjuren på Gotland blir snabbt allt fler, i skog som på landsväg. Nyligen trafikdödades sex rådjur inom loppet av åtta timmar. Nu uppmanas bilisterna till försiktighet. - Det är ett känsligt läge just nu. Naturen sjuder av liv.
- När det inträffar en olycka så ska man ringa polisen. De vänder sig till jägarna, som är utbildade. Är de hemma så åker de ut för eftersök med hund, om så krävs.
Ibland är dock djuret redan dött eller skadat och måste avlivas.
Så blev exempelvis fallet under torsdagskvällen och natten mot fredagen.
I Fole kördes en högdräktig get på. Vid kollisionen sprack magen, varpå ett av vad som sedan visade sig vara tre kid, for ut. Alla fyra djuren omkom.
Några timmar senare, i Fröjel, skadades ett rådjur svårt och fick avlivas. Ett par timmar efter det, avled ett rådjur direkt när det påkördes i Sigsarve, Hangvar.
Det innebär sex djur på åtta timmar. Lika många trafikdödades på Gotland 2003, enligt statistik från SES, Trafiksäkerhet och eftersök i samverkan.
I fjol var siffran 12. Statistiken tros dock vara missvisande, eftersom många bilförare inte vet att de har anmälningsplikt.
Rådjuren är mest aktiva i gryning och skymning. Allra helst i maj-juni, då många av dem förskjuter sina gamla ungar och föder nya.
- De är främst fjolårsungarna som är ute och rör sig nu. De har ingen vuxen att följa, irrar omkring och hamnar ofta ute på vägarna, säger Erik Jonsson.
Jägaregillets Gert Jacobsson uppskattar antalet rådjur på Gotland till kanske 1 500.
Gillets Malte Engström tror på det dubbla.
- 3 000! Det grundar jag på alla eftersök och alla djur som far runt vägarna.
Och rådjuren är på Gotland för att stanna, tror han.
- Säg att hälften av 3 000 är getter och att de får fram två kid var till nästa år. Då är det 6 000! Nu måste man börja jaga dem, annars blir det överfullt.
Rådjur jagas inte i någon större omfattning på ön, trots att man under jaktsäsong får fälla så många man vill, på egen eller arrenderad mark.
6 000 nästa år
Man antar att det fanns rådjur i den gotländska faunan under brons- och järnåldern, men att de försvann. En första återplantering 1864 följdes av flera, som inte blev varaktiga.
Efter en het debatt om ännu en återplantering på 80-talet, främst för att man ville utöka jaktutbudet, förbjöd länsstyrelsen återplantering av rådjur 1989. Då fanns sannolikt inga på Gotland.
- 1990 ansökte 22 personer om undantag från förbudet. Något tillstånd gav aldrig. Ändå sattes det ut rådjur. De lade grunden till den stam vi ser i dag, säger länsstyrelsens naturvårdare Stellan Hedgren.
Han menar att det är svårt att förutse hur en stor stam kan påverka öns flora och fauna.
- Man kan misstänka att en del växter påverkas. Lamm äter gärna orkidéer och man kan misstänka att rådjur också gör det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!