Stångaspelen en höjdpunkt

- Det är en höjdpunkt på året att få komma hit till Stångaspelen, säger Lennart Larsson från Lau. 83 år gammal njuter han av spelen från åskådarplats.
1953 deltog han själv för första gången i spelen och blev mästare i stångstörtning 1953, 1961 och 1963 och mästare i Gutnisk femkamp 1960.

Gotland2006-07-10 06:00
Årets mästare på Arenan i år blev Anton Björkqvist från Hejdeby som tog hem segern i Gutnisk femkamp för sorkar upp till 19 år. Bland damerna vann fjolårssegraren Åsa Larsson, Visby, denna gång mästarinna före Veronika Blomqvist, Vall.
- Vi har bra med publik, men skulle vilja ha fler tävlande, sade Erik Broström och manade hugade att ställa upp i Gutnisk femkamp. En kvartett damer från olika håll på ön och efter löpning och längdkast med stenvarpa förstärkning till höjdhoppet med fartiga Veronika Blomqvist från Vall. Så blev kvartett en kvintett i de sista grenarna med stångstörtningen och ryggkast.
- Stångaspelen hålls nu för femtionde gången på Stangmalmen. Från 1929 och fram till 1949 hölls spelen vid Gumbalde äng men när den vallen grävdes upp förlades spelen till Roma flygfält under fem år. Under tiden gick stångaborna ihop och byggde en egen arena på Stangmalmen som tidigare hade använts som grustag och tipp. 1956 genomfördes Stångaspelen för första gången på denna plats som invigdes året efter, berättar Bengt Wallin, nestor i sammanhanget tillsammans med hedersordförande Anders Mattsson.

Många minnen
Med många fina minnen från Stångaspelen genom åren sitter Lennart Larsson bland publiken på Arenan. Han föddes 1923 och räknar han samman sina Stångaspelsår så blir det upp emot 70 år. 1953 blev han mästare i stångstörtning, en seger han upprepade 1961 och 1963, och 1960 blev han mästare i Gutnisk femkamp.
- Det är skojigt att minnas, säger mästaren från åskådarplats. Uppmuntrande klappar han händerna till deltagare i de gutniska lekarna för damer och herrar med täum stäut och dräg hank för damer respektive herrar på Arenaprogrammet.
- Sorkarna är duktiga, konstaterar han när pojkar ställer upp i den gutniska femkampen. Essendonn, med namnet hämtat från ett australiensiskt fotbollslag, kallar sig pärklaget med Anton Bergqvist från Hejdeby, Simon Larsson från Halla, Hampus Berg från Endre, Simon Berg från Dalhem, Simon Klasén och Mattias Nilsson. Saknas gör bara den sjunde medlemmen som är borta för att vara domare i bakpärk.
Framför pärkplanen hade Elna Larsson en strategisk placering. Där satt hon mitt i vimlet och sydde pärkbollar för avsalu. Med tre av fyra sömmar redan gjorda på maskin och bankade gick handarbetet flinkt. Stoppade med hårt nystade garnbollar och med bara den fjärde och sista sömmen att sy för hand, sydde hon en hoper bollari två storlekar medan lekarna pågick.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!