Socialnämnden ska spara 13 miljoner kronor nästa år, av en total budget på drygt 1 miljard kronor. Nu finns ett förslag på hur det ska gå till.
Den 7 december väntas nämnden fatta beslut om att stänga tillnyktringsenheten, TNE, för att därigenom spara 2 miljoner kronor. I stället ska man i samarbete med hälso- och sjukvården på något vis ordna med extra beredskap vid storhelger och under sommaren.
Ytterligare 1 miljon ska sparas genom att dra ner på korttidsvistelser utanför det egna hemmet för personer med funktionsnedsättning. För resterande 10 miljoner har man inte pekat ut något konkret utan anger "effektiviseringar och allmän återhållsamhet".
Hotad tidigare
Tillnyktringsenheten var hotad redan förra året. Då hördes protester från bland annat Birkagården, som ligger i närheten.
- Det är inte alls bra för vår verksamhet om tillnyktringsenheten försvinner, säger Tommy Wissing.
- Vi lär få en betydligt större belastning, redan nu hänvisar vi många till TNE som är för berusade för att stanna här.
Tommy Wissing menar att alltför berusade personer stör ordningen och har dålig påverkan på andra gäster på Birkagården. Alternativet till TNE blir fyllecell hos polisen.
- Psykvården drar ner platser, och akuten vill inte ha att göra med skitfulla personer. Det blir en grov försämring när en fungerande verksamhet bryts sönder, menar Tommy Wissing.
Per-Johan Fernström är verksamhetschef inom regionens beroendevård, det område som socialnämnden alltså väljer att spara på. Han konstaterar att det är politikerna som beslutar om vilken nivå man vill ha på vården.
- Måste man spara så måste man, men även politikerna måste inse att det här innebär en försämring, säger Per-Johan Fernström.
Merjobb för andra
Han tror att besparingen på TNE kommer att innebära mer jobb för andra och därigenom kanske även ökade kostnader för andra verksamheter.
- Det blir Birkagården, polisen, lasarettet, psyket eller anhöriga som får rycka in. Ingen ska behöva ligga utslängd på gatan, men det blir en svårare situation för missbrukarna och det kan bli svårare att bryta ett missbruk, menar Per-Johan Fernström.
I socialnämndens förslag sägs att de som arbetar på TNE ska få andra uppgifter inom social- och omsorgsförvaltningen. Inga uppsägningar är aktuella.