"Stängt tillsvidare" står det att läsa på flera av de gotländska restaurangernas hem- och Facebooksidor. Orsaken till stängningarna är den pågående pandemin och de restriktioner som gäller för krogarna. Ingen alkoholförsäljning efter klockan 20 och max fyra personer per sällskap gör det svårt att få verksamheterna lönsamma.
– Det är jättesvårt. Vi kan bara ha en kvällssittning och det är omöjligt att få ekonomi i det. Det gick inte, säger Gustaf Kristiansson, en av delägarna till Bakfickan i centrala Visby.
De har valt att stänga restaurangen från början av januari fram till den 22 mars, en betydligt längre period än de sex veckor de brukar ha stängt.
– Det är bättre att samla kraft och energi och avvakta läget och eventuella kommande restriktioner.
Bakfickan är långt ifrån den enda krog som klappat igen. Flera av de som stängt har inte satt någon tidsgräns utan anger bara "tillsvidare", ett par av dem är Munkkällaren och Sober. Andra, som Lindgården, Jessens och Café Maffen (Fårösund) har stängt en eller ett par månader framåt.
Gustaf Kristiansson tycker att det är jättetråkigt att behöva stänga så länge och han hoppas att kunna öppna upp tidigare om restriktionerna lättar upp.
– Vi är en av få krogar som har öppet nästan jämt. Vi vill ju finnas där för våra gäster även en söndagskväll eller för en affärslunch.
Nu ser han och de andra delägarna fram emot våren och sommaren.
– Vi hoppas och tror att om svenskarna väljer att resa inom landet så kan det bli en lika bra säsong som förra sommaren, som blev väldigt bra, säger Gustaf Kristiansson.
Även cocktailbaren/restaurangen Bar Kemi har valt att stänga betydligt längre än planerat. De plussar på ytterligare fyra veckor på de tänkta sex och om allt går som de hoppas, öppnar de igen i början av mars.
– Självklart vill vi ha öppet men med de nya restriktionerna är det inte värt det. Det är inte så mycket att göra åt, det är bara att gilla läget och hoppas att vaccinet hjälper, säger Christoffer Bolin, barchef på Bar Kemi.
Han hoppas också på lättade restriktioner.
– Om vi får ha öppet till klockan 22 åtminstone så vi kan ha två sittningar i restaurangen.
I väntan på att vaccinet ska förbättra situationen jobbar han nu med att bygga om en av restaurangens två barer, en ombyggnad som var planerad redan före pandemin.
– Vi satsar och känner en försiktig optimism inför kommande säsong och hoppas att det blir bättre i vår och sommar.