Stängda trygghetspunkter öppnar igen

På grund av pandemin har två av Gotlands fyra trygghetspunkter hållit stängt. Den 7 oktober öppnar de igen. Samtidigt ser politikerna över trygghetspunkternas effektivitet och tillgänglighet.

På öns trygghetspunkter kan patienter få hjälp med provtagning, såromläggning, blodtryckskontroll och vissa injektioner.

På öns trygghetspunkter kan patienter få hjälp med provtagning, såromläggning, blodtryckskontroll och vissa injektioner.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gotland2020-10-03 11:59

I slutet av mars stängde trygghetspunkterna i Katthammarsvik och Burgsvik på grund av risken för smittspridning av covid-19. När besöksförbudet på öns äldreboenden nu hävts öppnar även trygghetspunkterna i Katthammarsviks och Burgsviks äldreboenden igen. Trygghetspunkterna i Fårösund och Roma har hållit öppet även under pandemin.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har fått i uppdrag att redovisa för politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN, hur trygghetspunkterna på Gotland fungerar inför nämndsammanträdet i oktober.

– Det diskussionen nu handlar om är tillgänglighet, om de är optimalt använda, kostnaden och om det ska bli ytterligare en trygghetspunkt i Klintehamn. Vi har en idé att öppna en där, men först måste vi se hur det kan realiseras och fungera. Vi måste hitta en lokal, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande i HSN.

Några planer på att stänga någon trygghetspunkt finns inte i dagsläget.

– Trygghetspunkterna är viktiga för oss, men det handlar naturligtvis om vad vi får ut av dem också. Avlastar de primärvården och lasarettet med provtagning på ett sådant sätt att vi har användning för dem?

– I första hand måste vi se hur vi kan utveckla dem. I det framtida konceptet med god och nära vård så ska vi försöka få vården att vara närmare varje gotlänning, där är trygghetspunkterna en viktig del.

Trygghetspunkterna kan hjälpa till med enklare vårdåtgärder, som provtagningar, såromläggningar, blodtryckskontroll och vissa injektioner.

– Vi kan behöva förtydliga att de finns och se till att det blir lättare att komma till dem. I dag måste man beställa tid via sin vårdcentral och det kan ibland upplevas onödigt administrativt. Vi ska bland annat se över om det går att göra något åt det.

Några signaler att trygghetspunkterna skulle kosta för mycket eller på annat sätt inte fungera tillfredställande har inte kommit fram, försäkrar Mats-Ola Rödén.

– Det finns inga specifika signaler, vi värderar allt utifrån vilken kostnadseffektivitet de har. Vi har inget uppdrag att lägga ner något, men vi ifrågasätter naturligtvis effektiviteten och tillgängligheten inom alla våra delar.

– Vi stängde två av dem på grund av pandemin och nu öppnar vi dem igen, det är knappast ett tecken på att vi vill lägga ner, säger Mats-Ola Rödén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!