Stark konjunktur också här men brist på rätt arbetskraft
Samtidigt som konjunkturen är fortsatt stark bland de gotländska småföretagen och Gotland nu går i takt med fastlandet så finns ett stort problem. Det är stor brist på lämplig arbetskraft och det ses som det största tillväxthindret. Detta framgår bland annat av den småföretagarbarometer som Företagarna och Swedbank presenterade i går.
För närvarande ökar omsättningen och man är faktiskt uppe i nästan samma nivåer på beställningar och omsättning som vid förra högkonjunkturen 2000-2001. Men sysselsättningstillväxten har halkat efter övriga riket rejält. Sysselsättningen har bara ökat lite sedan i höstas och fram till våren nästa år väntas bara en marginell ökning.
Hög lönsamhet
Ändå går 71 procent av småföretagen på Gotland för fullt och det är den näst högsta andelen i riket. Lönsamheten är också hög. Det är bara Halland som har bättre lönsamhet. Konjunkturen på Gotland är numera stabilare än under tidigare. Det fladdrar mer på fastlandet.
Sammanfattningsvis är konjunkturuppfattningen fortsatt stark i Gotlands småföretag. Hälften av företagen visar ökad orderingång och nästan lika många uppger ökad lönsamhet. Konjunkturindikatorn, som är summan av nettotalen för beställningar, omsättning och sysselsättning i länet, ligger kvar på 125.
Företagens förväntningar inför de kommande tolv månaderna är något mer försiktiga än i övriga landet. Den höga tillväxttakten tros gå ner en hel del, från 125 till 98.
När det gäller sysselsättningen har 26 procent av småföretagen genomfört nyanställningar medan 15 har dragit ner på antalet anställda.
Både orderingång och omsättning visar god tillväxt. Mer än hälften av de gotländska småföretagen redovisar både förbättrad order- och omsättningstillväxt.
Hitta rätt arbetskraft
68 procent av småföretagen ser goda expansionsmöjligheter. Det är tyvärr en av de lägre noteringarna i riket. En brist på lämplig arbetskraft samt en allmän ovilja att växa är de främsta tillväxthindren enligt länets småföretag. Man har alltså svårt att hitta arbetskraft med rätt utbildning och man vågar inte tro på fortsatt tillväxt.
- Det vi hoppas på är att skolor kan styra det utbildningsbehov som industrin har på Gotland. Det finns också ett behov av att företagen engagerar sig och väcker intresse för industrin och även säljer in de egna företagen till ungdomarna, säger Krister Winberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!