Stark kritik mot Samres
Lokalkännedom, bemötande och samåkning fungerar dåligt. Det anser färdtjänstresenärer, som i går mötte politiker för att diskutera företaget Samres.
Flera av dem som är beroende av att servicen fungerar, har varit kritiska och i går fick de tillfälle att lufta sitt missnöje.
"Skamres"
- Välkomna! Jag hoppas att debatten blir livlig, inleder Siv Björkqvist, ordförande i reumatikerdistriktet och anordnare av mötet.
Och livigt blir det.
- "Skam-res" kallar jag dem!, säger en dam.
- Jag måste alltid ringa och få bekräftat av Gute taxi att en beställning från Samres har kommit in, säger en mycket upprörd kvinna.
Gute taxi utför de tjänster som beställs genom Samres. Någon representant från Samres är inte med under mötet på grund av att man helt enkelt har missat att bjuda in företaget. Men till svars och den person som ska föra åsikterna vidare, sitter Göran Loréhn, ansvarig över färdtjänst och sjukresor på Gotland. Han skriver ned synpunkterna. Ett par av mötesdeltagarna har varit i kontakt med honom tidigare.
- Chaufförerna hittar ju, måste jag uppge exakt adress till växeltelefonisten?, frågar en dam och han svarar att det är ett sätt att veta var bilarna är någonstans och underlättar samåkning.
Just samåkningen är också en omdiskuterad punkt. Någon uppger att samåkning oftast inte blir av eftersom man i växeln påstår att det inte är möjligt tidsmässigt eller geografiskt. Enligt Göran Loréhn har antalet samåkningar inte minskat sedan Samres tog över. I och med att företaget har haft hand om Gotland under en så pass kort period, är det svårt förhålla sig till den statistik som finns i dag.
Det kan vara så att det datorsystem, som Samres använder sig av, inte har tillräckligt med information lagrad. Det är många socknar på ön och gårdsnamnen är desto fler.
För en dialog
På frågan om hur kritiken som kommer fram under mötet ska behandlas, svarar Per-Arne Jonsson från tekniska förvaltningen:
- Vi antecknar och för hela tiden en dialog med Samres. De är verkligen intresserade av att det här ska fungera.
Han tillägger att det är flera personer som har ringt och varit nöjda med det nya företaget.
En annan åsikt som dryftas, handlar om chaufförernas kunskaper om olika handikapp och att människor behöver hjälp på olika sätt.
- Är man synskadad står man ibland där och vet inte vad som är fram och bak på bussen, säger en äldre kvinna.
- Kan ni inte tipsa chaufförerna att dra ned på parfymen?, föreslår någon.
Frågan ställs till en av delägarna inom Gute taxi, Ulf Andersson, som nickar att det ska han göra.
Dåligt bemötande
En representant från Riksförbundet för trafik- och polioskadade, är Anna Brennwald. Hon har en pisksnärtskada (även kallat whiplash) och är sedan två år tillbaka beroende av färdtjänst. Hon berättar att det ibland är svårt att åka med till dotterns ridskola och ett par gånger då hon har velat avboka en beställning, har hon tvingats sitta i telefonkö i över 20 minuter.
Bemötandet från Samres cirka tio medarbetare i växeln som sköter samtal från Gotland, ger hon dåligt betyg. Då andra som är på mötet berättar om sina negativa upplevelser skrattar hon till och skakar igenkännande på huvudet.
Men hon säger till GA att hon trots problemen känner sig positiv och hoppas att den nu startade dialogen ska leda framåt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!