Stark pooltrend trots bevattningsförbud

Dags att fylla upp poolen inför sommaren? Då gäller det att inte bryta mot bevattningsförbudet. Annars riskerar du att få vattnet avstängt.

Salta droppar. Magnus Engström fyller poolen med havsvatten.

Salta droppar. Magnus Engström fyller poolen med havsvatten.

Foto: Henrik Radhe

GOTLAND2017-05-22 05:30

Det är trendigt att skaffa pool, vilket märks tydligt för poolförsäljarna på Gotland.

– Det har varit ett väldigt uppsving, säger Magnus Engström, som är en av de företagare som säljer pooler på Gotland. I fjol sålde han 21 pooler, och trenden ser ut att hålla i sig.

– I år har jag hittills sålt 16 pooler och fyra spabad.

Innan bevattningsförbudet, som började gälla den 15 april, var det fritt fram att fylla upp poolen med kommunalt dricksvatten. Det märktes, enligt Region Gotlands vattenchef Susanne Bjergegaard Pettersson.

– Vi såg en ökning i leveransen av dricksvatten i april, och jag misstänker att det beror på att folk fyller sina pooler, säger hon.

När bevattningsförbudet nu är igång finns fortfarande möjligheten att fylla poolen med dricksvatten, men då måste man hämta vatten på de platser där vattentillgången är god.

– Då måste de hämta från Fårösund eller avsaltningsverket i Herrvik. Men då måste de också ha en tankbil, säger Bjergegaard Pettersson.

Det finns även alternativ till att hämta vanligt dricksvatten. Magnus Engström har löst vattenfrågan genom att hämta havsvatten från Östersjön, där det knappast råder samma vattenbrist.

– Vi måste vara rädda om vårt dricksvatten, säger han.

Han har använt sig av havsvatten sedan 1999, och menar är det en lösning som fungerat väldigt bra.

– Det blir lite bräckt vatten, men salthalten sjunker med tiden, säger Engström.

När regionen får nys om att någon brutit mot bevattningsförbudet tar de kontakt med personen i fråga. Ofta skyller de som blir kontaktade på okunskap.

– Vi ringer upp personen och säger att det är bevattningsförbud. Många säger att de inte visste om det, och det tycker jag är lite skojigt. Det är ju rikskänt att Gotland har bevattningsförbud, säger Susanne Bjergegaard Pettersson. Den som då inte slutar att bryta mot bevattningsförbudet kan bli helt utan kommunalt vatten.

– Gör de inte det är vår enda sanktionsmöjlighet att stänga av vattnet till fastigheten, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Än så länge har man inte behövt stänga av vattnet för någon, då de flesta brukar lyssna när de blir uppringda. Men enligt Susanne Bjergegaard Petterson har de vid två till tre tillfällen varit nära att stänga av vattnet för personer som misskött sig. Hon menar att det är viktigt att alla följer förbudet.

– Bryter man mot bevattningsförbudet tar man inte sitt kollektiva ansvar.

Det här gäller vid poolbygge

För den typ av pool som bara ställs upp på gräsmattan krävs inga särskilda tillstånd.

Vill du ha en nedgrävd pool kan det krävas marklov ifall den ligger i ett detaljplanerat område.

Det kan också krävas anmälan ifall du vill ansluta poolen till vatten- eller avloppsnätet.

Om du vill bygga något i anslutning till poolen, till exempel ett tak, staket eller pumphus kan du behöva söka bygglov för det.

Är poolen djupare än 20 centimeter måste den omgärdas av ett 90 centimeter högt staket eller vara övertäckt med skyddsnät eller något motsvarande.

Risken är annars att små barn hamnar i poolen och inte kan ta sig upp.

Drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland små barn.

Källa: Boverket / Samhällsbyggnadsförvaltingen Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om