Starka reaktioner på skolutskick inför ramadan

Ett meddelande från skolorna på Gotland där vårdnadshavare uppmanas att inte uppmuntra sina barn att fasta under ramadan har väckt starka känslor.

Texten inför ramadan togs fram vid modersmålsenheten sedan man märkt att elever varit mer trötta i skolan.

Texten inför ramadan togs fram vid modersmålsenheten sedan man märkt att elever varit mer trötta i skolan.

Foto: Jessica Gow TT-Bild

Gotland2024-03-15 18:00

"Nu inför Ramadan behöver skolan hjälp av er vårdnadshavare", så inleds ett meddelande som gått ut till många föräldrar som har barn på skolor runt om på Gotland.

Meddelandet fortsätter med att informera om att de elever som inte äter och sover tillräckligt inte orkar koncentrera sig i skolan och på skolarbetet. Det uppges att elever som inte sovit och inte ätit också får sämre humör och lättare råkar i konflikt med andra. Texten avslutas: "Därför uppmanar vi vårdnadshavare till elever i grundskola att uppmuntra sina barn att INTE genomföra ramadan. Det är vårdnadshavarens ansvar att eleverna inte kommer hungriga och trötta till skolan. Elever som har sovit och ätit har lättare att klara skolan. Hjälp oss att hjälpa era barn till en god utbildning!".

Helagotland har varit i kontakt med en mamma som vill vara anonym och har barn på Högbyskolan. Hon har reagerat starkt på utskicket som sändes ut till vårdnadshavare tidigare i veckan. 

– Jag är inte själv muslim. Jag har ingen religion, men jag är för religionsfrihet. Konflikter och barn som inte vill äta för att de kanske inte gillar skolmaten förekommer ju året runt, hur kan man koppla just det till ramadan? säger hon. 

Mamman anser att skolan med sitt massutskick pekar ut en specifik liten grupp som ett problem och vill vända på steken:

– Tänk det motsatta, om skolan skulle skicka ut ett mejl till alla vårdnadshavare inför jul om att barn inte bör äta godis för det inte är bra för dem.

Mamman berättar vidare att skolutskicket diskuterats mycket på hennes arbetsplats under dagen och en arbetskamrat till henne som faktiskt jobbar med frågor som inkludering har reagerat lika starkt. Också hon vill vara anonym.

– I grunden tror och hoppas jag att det handlar om okunskap kring vad som händer när man fastar och hur man fastar. Jag upplever meddelandet som att man försöker berätta för folk att de inte vet hur de ska ta hand om sina barn utifrån sin religion. Det tycker jag är problematiskt och kränkande, säger hon.

Hon ser också ett problem med att utskicket just kommer från en skola, en myndighet som många har en tillit till och kanske läser som en direkt sanning – att under ramadan blir folk aggressiva.

– Det kan tolkas som att de här barnen är problematiska under ramadan och det blir en okunskap som sprider sig. Mig veterligen finns det ingen forskning som visar på något sådant, säger hon och fortsätter:

– Även om det är välvilja bakom utskicket så har man inte gjort situationen bättre för de här barnen. Jag tycker nog att man borde be om ursäkt.

Biträdande rektor vid Högby skolan, Elisabeth Wanneby, säger att meddelandet har skickats ut centralt och har gått ut till vårdnadshavare inför ramadan i många år.

– Det är inget som Högbyskolan har hittat på eller konstruerat utan är ett centralt utskick, säger Elisabeth Wanneby.

Texten är framtagen vid Modersmålsenheten inom Region Gotland. Enheten fungerar som en samordnare för alla flerspråkiga elever, förklarar enhetschefen Madelene Johansson.

– Ibland tar vi fram gemensamma utskick som går ut till alla skolor. Just den här skrivelsen togs fram av oss för flera år sedan. Vilka skolor som använder den kan jag inte riktigt svara på, det är upp till varje rektor.

Syftet med utskicket inför ramadan, säger hon vidare, är att alla elever ska komma till skolan med goda förutsättningar för lärandet. 

Har ni upplevt att barn är tröttare under ramadan?

– Självklart är texten framtagen av en förekommen anledning där man sett att elever är tröttare och att många elever tar sovmorgon från skolan. Men om det är föräldrar som har reagerat på texten så tänker jag att vi behöver se över den och eventuellt uppdatera den. Kanske behöver vi formulera oss på ett annat sätt för det är ju inte meningen att någon ska ta illa vid sig. 

De personer vi pratat med tycker att den känns utpekande.

– Det här gäller förstås alla barn. Det är viktigt att alla barn som kommer till skolan har ätit och sovit.

Just därför menar de att utskicket kanske ska skickas ut – inte bara inför ramadan, utan lite då och då som en påminnelse till alla.

– Absolut. Det är en god synpunkt som jag tänker att vi tar med oss till ledningsgruppen för grundskolorna för att diskutera vidare kring, avslutar Madelene Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!