"Staten får in så mycket att skatten borde halveras"
Thure Larsson, känd f d kommunalpolitiker på ön, är en av många gotländska husägare som drabbas hårt av den nya fastighetstaxeringen.Han äger fem fastigheter, varav fyra nära Själsö-stranden, och har fått se fastighetsskatterna skjuta kraftigt i höjden.- I dag får staten in så mycket pengar att skatten på hus borde halveras, anser han.
- Vi har fått kraftiga höjningar här redan tidigare. För två år sedan värderades varje tomt jag har till cirka 250 000 kronor. I dag skulle värdet vara 640 000 kronor. Det betyder att marknadsvärdet skulle ligga på över 700 000 kronor, berättar Thure Larsson.
Byggförbud
Fyra av de hus han äger är uthyrda i dag och ingår i en samfällighet. Med den nya skatten kommer årsintäkten från ett av husen att gå åt för att betala skatten för de övriga tre. Hur mycket pengar det handlar om vill han inte gå in närmare på, utan konstaterar bara att det är för mycket.
Enligt taxeringsförslaget som Thure Larsson - och alla andra husägare vid det här laget - fått ut handlar det i hans fall om höjningar på 40-50 procent. För andra i området har det föreslagits 60-procentiga uppräkningar.
- Att vi fått så höga värden här hänger också ihop med att det i praktiken råder byggnadsförbud inom hela Själsö-området i dagsläget. Det som byggs nu inom området är på tomter som är planlagda sedan tidigare. Den som inte har byggrätt till tomten i dag får inte heller bygga. Fastighetspriserna har nått svindlande höjder nu och det är också därför som taxeringsvärdena skjuter i höjden.
Till Gotlands kommun
- Med tanke på att staten får in så mycket pengar på villaskatterna numera så kan det vara dags att sänka procentsatsen från dagens en till en halv procent, säger Thure Larsson vidare.
Dessutom, menar han, så borde skattepengarna som kommer in på fastigheterna inte gå till staten utan till Gotlands kommun:
- Eftersom fastigheterna är belägna på ön borde pengarna komma kommunen till del. Dessutom skulle det innebära att sommargotlänningarnas skattepengar stannade kvar här, vilket nog skulle vara välkommet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!