Staten vinner mest på att fästningen öppnar
På måndag öppnar Fårösunds fästning - igen. Med färdigställda lokaler och ny hyresgäst. Men konkursen är inte slutförd och fordringsägarna har inte fått betalt. Vinnaren på konkursen är faktiskt staten.
Ägaren av anläggningen, Statens fastighetsverk, hoppas på bättre lycka denna gång. De entreprenörer man släppte in förra året klarade inte av uppdraget, utan gick i konkurs i höstas.
Fastighetsverket stod då med en anläggning, som inte var färdigbyggd. Konkursförvaltaren Ulf Andersén medger att uppdraget var svårt.
Hur säljer man en halv byggnad, inuti en annan?
Lösningen blev att nye hyresgästen Björn Gustafsson köpte inredningen. Pengarna finns kvar i konkursboet och ska fördelas i prioriteringsordning.
- I praktiken innebär det att endast banken får en del av sina kostnader täckta, säger Ulf Andersén.
Staten vinnare
Andra intressenter som inte får något tillbaka på de pengar de investerar i anläggningen är Almi, kommunen och de två, som drog igång hela projektet, Peter Alvérus och Andreas Silow. Samt förstås alla de, närmare 60-talet, firmor och hantverkare som var involverade i bygget förra året. Den ende vinnaren efter konkursen är staten. Dess fastighetsverk äger i dag en modern anläggning, som de bara delvis finansierat själva.
Men verkets ansvarige, Jörgen Hammarstedt, vill inte gå med på den beskrivningen.
- Jag tycker inte nio miljoner är att få något gratis, protesterar han.
Han tror att det är ungefär den summan som verket har lagt ut på att få Fårösunds fästning färdig för invigning på måndag.
Hur mycket av de pengarna gick då till de hantverkare och småföretag som förlorade på konkursen? Hammarstedt säger att ett statligt verk inte kan ägna sig åt ideellt arbete, men att man försökt anlita en del av dem som råkade illa ut, när man byggde färdigt anläggningen.
Men Axel Björklund i Hangvar, byggaren som förlorade 1,2 miljoner kronor på Fårösunds fästning är mycket besviken på Hammarstedt.
- Vid ett möte, efter konkursen, lovade han att lägga ut jobb på oss, men många av oss har inte fått några alls. Jobben gick i stället till det stora byggbolaget Arriba, som staten har avtal med. Men då skulle han inte heller ha lovat oss jobb!
Björklund har klarat sitt företag, men tror att det dröjer ännu 5-6 år innan han åter igen hamnar i den solida ekonomiska situation han befann sig i före fästningens konkurs.
Flertal bokningar
- Det svider att det är skattepengar man byggt för. Jag har ju redan betalt den där fästningen flera gånger nu.
Konkursförvaltaren säger att enda sättet för småföretagen att försöka få tillbaka sina pengar är att stämma Alvérus och Silow. Björklund säger att många av dessa företag har kontakt med varandra, men att man ännu inte beslutat om huruvida man ska gå vidare eller inte.
Men de nya entreprenörerna i Fårösunds fästning, marknadschefen Björn Gustafsson, hotellchefen Karin Hedberg och restaurangchefen Jesper Söderlind har inget med det förflutna att göra. De startar ett designhotell och en konferensanläggning som är öppet året runt. För turister blir det ett sommarhotell. De ansvariga satsar också på konstutställningar och konserter.
- Vi har redan ett flertal konferensbokningar, säger Karin Hedberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!