Statens hot: långsam trafik

Trafikverket: Gotlandstrafiken ska inte kosta mer än i dag.

BEKYMRAD. Regionrådet Åke Svensson är bekymrad.              Om den nya upphandlingen riskerar att leda till en sämre standard på färjetrafiken än den vi har i dag måste vi försöka få staten att skjuta till mer pengar, säger han.

BEKYMRAD. Regionrådet Åke Svensson är bekymrad. Om den nya upphandlingen riskerar att leda till en sämre standard på färjetrafiken än den vi har i dag måste vi försöka få staten att skjuta till mer pengar, säger han.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2012-02-02 04:00

Staten föreslår långsammare färjor till och från Gotland.

Det framgår av detaljer i den sekretessbelagda färjeutredningen som har läckt ut.

- Staten har sagt att man inte vill ha ökade kostnader för trafiken, det innebär naturligtvis hot mot den nuvarande standarden, säger Per Lindskog, utvecklings-
direktör i Region Gotland.

Han är också regionens representant i den styrgrupp som arbetar med den framtida färjetrafiken och vet därför mer än vad han kan säga om hur diskussionerna förs.

- Jag är bunden av sekretess så hur hoten ser ut kan jag inte gå in på. Men det är i princip fyra kvalitetsparametrar som ligger till grund för upphandlingen. Färjornas hastighet och turtäthet, vilka miljökrav som ställs och priset, säger Per Lindskog.


Får inte kosta mer
Det bekräftas av Lars Hellström, avtalsansvarig på Trafikverket, som arbetar i den projektgrupp som tar fram underlaget till styrgruppen.

- Alla frågor är öppna. Det enda som styr vårt arbete är att Gotlandstrafiken inte ska kosta staten mer än i dag. Och eftersom bland annat bränslekostnaden har ökat kraftigt så behöver man inte vara ett geni för att inse att båtarnas hastighet och turtätheten är det man i första hand har att reglera kostnaderna med, säger han.


Hoppas på konkurrens
Samtidigt kan konkurrensen i upphandlingen bidra till prispress, och kanske framför allt om man delar upphandlingen i en för tonnaget och en för driften för att locka fler.

- I dag kostar det runt en miljard kronor att driva Gotlandstrafiken. Ungefär 400 miljoner kommer från staten och resten betalar resenärerna, säger Lars Hellström.

Projektgruppen kommer att lämna över sitt material till styrgruppen som sedan beslutar vilka delar man ska gå vidare med i upphandlingsarbetet.

I mitten av februari har styrgruppen sitt nästa möte och då hoppas Per Lindskog få konkret information om vilka grundläggande kriterier som upphandlingsunderlaget ska utgå i från.

- Efter det mötet hoppas jag kunna berätta mer. För det här måste ut och processas i det gotländska samhället, säger han.


Gotland tar strid
Region Gotland arbetar även på politikernivå med att påverka den framtida färjetrafiken. Oavsett partifärg är man överens om att strida för att trafiken inte försämras.

Uppvaktningen av infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, näringsminister Annie Lööf och landsbygdsminister Eskil Erlandsson står på agendan.

- Vi avvaktar ett par veckor, tills styrgruppen haft möte och presenterat ett mer konkret underlag. Om det visar att upphandlingen får negativa konsekvenser för turtätheten eller färjornas hastighet så ligger det inte i linje med den gotländska ståndpunkten. Och då handlar det om att vi måste kräva att staten skjuter till mer pengar, säger regionrådet Åke Svensson (S).


En halvtimme längre
Att sänka färjornas hastighet från nuvarande 29 knop till 24 knop skulle innebära att det går åt 30 procent mindre bränsle.

Cirka åtta ton bunkerolja mindre skulle gå åt under en enkeltur från Visby till Nynäshamn.

Samtidigt skulle tiden för resan förlängas med ungefär en halvtimme till Nynäshamn och en kvart till Oskarshamn.

Det framgår av det samrådsunderlag som gick ut från dåvarande Rikstrafiken för två år sedan.

- Det underlaget använder vi som en grund, där finns mycket kunskap, säger Lars Hellström.


Färjetrafiken viktig
Men långsammare färjor innebär ingen garanti för att biljettpriserna sänks, utan anges som ett sätt att slippa höja statens bidrag samt att nå de tuffare miljökraven från EU som bland annat innebär en minskning av svavelhalten i utsläppen från 1,0 procent till 0,1 procent. Det ska införas 2015.

Region Gotland håller på med en analys av vilka konsekvenser förändringar i färjetrafiken får för näringslivet och frakten till och från ön. Den väntas också vara klar om ett par veckor.

Att färjetrafiken är viktig för Gotland och öns utveckling vet vi, men vi vill ha lite mer på fötterna hur prisökningar och andra förändringar påverkar, säger Per Lindskog.

Den nya upphandlingen skulle redan ha varit igång och ett nytt avtal skulle träda i kraft i februari 2015.

Men för att få mer tid med upphandlingen så har avtalet med Destination Gotland förlängts i två år, till februari 2017.

Trafikverket vill att upphandlingen ska delas, en för tonaget och en för driften av trafiken. Något beslut om detta har inte tagits, men kommer troligtvis under februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om