Skolverket har sedan länge redovisat statistik om landets skolor på riks-, kommun-, och skolnivå. Det har bland annat funnits uppgifter om betygsresultat, elevsammansättning och genomströmning. Från och med september tas möjligheten att se och jämföra statistik mellan skolor och kommuner bort, och Skolverket kommer endast att publicera statistik på riksnivå.
Bakgrunden till beslutet är en dom som kom i december 2019, som slår fast att friskolors elevsammansättning och betyg är affärshemligheter som inte ska lämnas ut. Skolverket fattade då beslutet att även strypa tillgången till uppgifter om kommunala skolor, eftersom de anser att huvudmän måste behandlas lika. Åtstramningen har väckt kritik från många håll, så även på Gotland.
– Jag tycker att det är olyckligt. Det är viktigt för elever och vårdnadshavare att kunna titta och jämföra skolor i samband med fria skolvalet. Men det är också jätteviktigt för oss att inte bara jämföra de gotländska skolorna med varandra utan även kunna jämföra skolresultat och lärarbehörighet med andra regioner, säger Bo Eriksson, tf utbildningschef på Region Gotland.
Även oppositionsråd Saga Carlgren (V) är starkt kritisk.
– Det är helt bisarrt hela idén om att barns skolresultat är affärshemligheter. Vi har en skyldighet gentemot barnen att ha koll på huruvida utbildningen håller god kvalitet, oavsett vem som bedriver den. Statistik kring resultaten är ett hjälpmedel för att jobba med kvaliteten i skolan, att kunna jämföra skolor med varandra och se vad som behöver bli bättre, säger hon.
Inte heller friskolorna har varit positiva till förändringen. Tidigare i veckan uppmanade Friskolornas riksförbund sina medlemmar att själva publicera statistik om exempelvis betyg, som kan vara av värde för allmänheten, rapporterar TT. Bo Eriksson på Region Gotland berättar att regionen redan redovisar egen statistik över skolorna.
– Det finns ingenting vad jag kan se som hindrar att vi fortsätter att göra det, säger han.
Stefan Nypelius (C), ordförande för barn- och utbildningsnämnden på Gotland, hoppas på en lösning så att Skolverket återigen kan erbjuda uppgifterna.
– Det blir en klar kvalitetsförsämring annars för elever, föräldrar och för oss. Vi får se vad som händer framåt. Jag vet att det har lagts förslag till regeringen, säger han.