25 gotlänningar i veckan kommer krocka med djur

Se upp på vägarna! Nu är rådjuren ute och rör på sig som mest. Statistiskt sett väntas runt 100 viltolyckor ske per månad fram till årets slut.

Under 2022 anmäldes 749 rådjursolyckor på Gotland.

Under 2022 anmäldes 749 rådjursolyckor på Gotland.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2023-09-26 17:25

Denna vecka väntas uppemot 25 gotlänningar krocka med ett rådjur, baserat på statistik från tidigare år. Oktober, november och december är de månader då flest viltolyckor sker på de gotländska vägarna. Under 2021 och 2022 har runt 100 viltolyckor inträffat per månad under denna period.

– Risken är störst i gryning och skymning. Det är då som de flesta djuren letar föda och förflyttar sig över större områden. Det är därför viktigt att hålla extra uppsikt längs vägkanterna och anpassa hastigheten, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.

Han menar att det bästa är att bara försöka bromsa om du riskerar att köra på ett rådjur och inte försöka styra undan:

– Risken för personskador är mycket större om du gör en okontrollerad undanmanöver och i värsta fall krockar med mötande trafik, säger han.

Sedan början av 2010-talet har antalet olyckor med rådjur i länet ökat med 41 procent.

I genomsnitt kostar en viltolycka 32 500 kronor att reparera och det kan därför vara bra att se över sin försäkring.

– För att få ersättning för skador på din bil vid viltolycka så behöver du ha en helförsäkring på bilen, säger Johan Granholm.

Det finns även tilläggsförsäkring som innebär reducerad självrisk vid kollision med djur och den kan även ge viss ersättning vid halvförsäkring.

– En kollision med ett vilt djur kan vara en både farlig och traumatisk upplevelse, se därför alltid till att köra lugnt och tryggt, enligt gällande trafikregler.

Viltolycksremsor att markera olycksplatser med finns att hämta gratis på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor.

Viltolycka? Gör så här:

Sätt ut varningstriangel

Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande

Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig

Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadas

Källa: If

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!