"Statligt intresse avgörande för Gotsam"
Oavsett om regeringen beslutar sig för att fortsätta stötta försöksprojektet Gotsam, så lär det överleva. Det tror projektledare Åke Fagelberg. Frågan är i vilken form - och vem som ska betala. - Allt kostar. Man måste avgöra vilken krisberedskap man ska ha.
Egna lokaler saknades, så större delen av tiden har man huserat i baracker vid polishuset i Visby. Samlokalisering var ett förbehåll från regeringen, för ekonomiskt stöd till projektet: 35 miljoner kronor.
Förlängning
Försöket har förlängts till den 31 december 2008. Det tillfälliga bygglovet för barackerna löper ut ett år tidigare.
Vad händer just nu, projektledare Åke Fagelberg?
- Att Gotsam på något sätt fortsätter, det är man ganska säker på. Det är myndigheternas vilja. Det är formen som är oklar.
Styrgruppen har beställt en utvärdering under maj och i höst ska olika kostnads- och finansieringsmodeller redovisas. Dagens verksamhet beräknas kosta två-tre miljoner kronor per år, enligt Åke Fagelberg.
- Det kommer man inte ifrån, oavsett Gotsam. Alla som jobbar i Gotsam, mig undantaget, är anställda inom respektive myndigheter.
Vem som kan och vill betala lokaler och samordning i framtiden, det återstår att se.
- Det kan bli bara staten, bara myndigheterna på Gotland eller en kombination av båda. Allt kostar. Man måste avgöra vilken grad av krishantering man vill ha.
Lokalfrågan måste också lösas.
- Vi vill bygga mitt emellan polishuset och den nybyggda sjöcentralen. Alternativet - som är billigare men inte bättre - vore att hyra befintliga lokaler, dels i sjöcentralen, dels i polishuset. Möjligheten finns.
Ett eventuellt nybygge skulle troligtvis ske via Arriba, som äger tomten, polishuset och sjöcentralen. Åke Fagelberg uppskattar att Gotsams årshyra skulle hamna på runt en miljon kronor.
Än så länge är nätverket oprövat i riktigt tufft läge. De stora katastroferna och kriserna har uteblivit.
Gotsam aktiverades dock vid exempelvis fågelinfluensan och stormen 2005, då flera båtar var i sjönöd och stora delar av ön blev strömlös.
Samlokaliseringen av personal, kompetens och avancerad teknik och infrastruktur är A och O, menar Fagelberg.
- Vi har utvecklat en teknik och en metod för att få och behandla rätt information vid rätt tillfälle. Det har varit en framgång.
Åke Fagelberg bedömer Gotsam som unikt bra.
- När det gäller en stor händelse, ett stort krisläge, då tror jag vi är Sverigebäst. Att samla den första truppen vid en krishantering, det gör vi blixtsnabbt.
Gotsam har haft många studiebesök, nationella som internationella. Exempelvis har man från Sydafrika tittat på ett möjligt gränskontrollsystem till fotbolls-VM 2010.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!