Statligt stöd till svartbygge

Mölnor gård på Fårö misstänks för omfattande svartbygge, sedan flera byggnader gjorts om till uthyrningsbostäder - trots att det saknas både bygglov och dispens från strandskyddet. Ändå har länsstyrelsens personal hjälpt till vid restureringen.- Det är slarvigt att vi inte har kollat, säger Bertil Ekedahl, arbetsledare.

Förr. Den stora 1600-talsladan på gården hade tidigare ett agtak men har nu byggts om med ett högre tak av trä.FOTO: Privat

Förr. Den stora 1600-talsladan på gården hade tidigare ett agtak men har nu byggts om med ett högre tak av trä.FOTO: Privat

Foto:

Gotland2008-11-13 04:00
Gården på Fårös östkust ligger inom det generella strandskyddsområdet, liksom i naturreservatet Gotlandskusten.
Detta gör att inga förändringar får genomföras utan både bygglov från kommunen och länsstyrelsens dispens från strandskyddslagen. Men både byggnadsnämnden, stadsarkitektkontoret, miljö- och hälsoskyddskontoret, miljö- och hälsoskyddsnämnden och länsstyrelsen bekräftar att inga tillstånd finns.

Byggts till
Ändå har flera byggnader på den stora gården renoverats, upprustats och i viss mån byggts till. Alla är nu moderna boenden redo för uthyrning, vissa utlagda i annonser på internet.
Stellan Hedgren på länsstyrelsen och ansvarig för dispenser slår fast:
- Om man nu hyr ut sådana byggnader som tidigare varit ekonomibyggnader så är det så att dispens krävs, säger han efter att ha sökt i länsstyrelsens register.
Där hittar han inga tillstånd för Mölnor gård - men där finns en förfrågan kring just uthyrning av bland annat den gamla 1600-talsladan och en mängd bilder inifrån byggnaderna. Bilder som också finns att tillgå via en uthyrningssajt på nätet, där boende med havsutsikt marknadsförs.
Bilderna på nätet visar bland annat en stuga vid havet, ett allrum med kamin, soffa, säng och byrå, köksdel med diskbänk, bord och stolar.
- Vi har uppenbarligen ett ärende att ta tag i, säger Stellan Hedgren.
Hos kommunen ligger en anmälan om misstänkt svartbygge på stadsarkitektkontorets bord. Handläggaren Per-Åke Pettersson har ännu inte hunnit sätta sig in i fallet.

Jordkällare restaurerades
En jordkällare på tomten restaurerades så sent som i somras. Av personal från länsstyrelsen på Gotland.
- Uppdragsgivaren beställde ett jobb som gick ut på att vi skulle göra muren runt om medan han själv skulle göra själva takkonstruktionen, berättar Bertil Ekedahl, arbetsledare inom Skogsam, länsstyrelsens uppdragsverksamhetsenhet som arbetar med kultur- och naturvård.
- Vi har ju gjort det här på uppdrag av en privatperson, och jag utgår från att han har de tillstånd som krävs, säger Bertil Ekedahl och berättar att bygget utgjorde en oval om cirka tre gånger fyra meter, med en höjd av högst runt 1,70 meter.
Vad är din kommentar till att ni byggt på en gård där inga bygglov eller strandskyddsdispenser finns?
- Det är slarvigt att vi inte kollat. Någon annan kommentar än så har jag inte, säger han.
- Men det här är ju första gången vi tar ett sånt här uppdrag, att restaurera en jordkällare. Tidigare har vi mest restaurerat murar, och då finns inte samma krav på tillstånd.
Ägaren till fastigheten, Gunnar Wallin, anser inte att någon olovlig renovering förekommit och känner inte heller till anmälan om misstänkt svartbygge.
- Det förnekar jag. Vi har inte byggt något nytt, säger han.
Men ni har renoverat befintliga byggnader och inrett dem för uthyrning...
- Vi hyr ut en del, men vi har ingen inredning där, i de byggnaderna... Inte mer än en säng.
Det är väl ändå inredning i uthyrningsbostad?
- Nej, det tycker jag inte, säger Gunnar Wallin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!