Den gotländska sjukvården måste spara 50 miljoner kronor. Till sin hjälp har kommunen tagit två konsulter som lämnat en rad förslag till långsiktiga besparingar inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Den stora besparingen blir ett av de första besluten som ska fattas av den nya politiska majoriteten i nämnden.
- Det är en rivstart, konstaterar Stefaan De Maecker.
Det känsligaste förslaget gäller ambulanshelikoptern som dels flyger sjuka och skadade mellan landsbygden och Visby lasarett, och dels transporterar patienter vidare till fastlandssjukhus.
Konsultförslag
Konsulterna vill att kommunen istället ska hyra tjänsten från Akademiska sjukhuset i Uppsala, som också har ambulanshelikopter. Dagens organisation kostar ungefär 23-24 miljoner kronor, en kostnad som kan minska med 7-8 miljoner om tjänsten köps in.
I går presenterade konsulterna sina förslag för den nytillträdda hälso- och sjukvårdsnämnden.
Kringkostnader
Stefaan De Maecker säger sig vara tveksam till helikopterförslaget:
- Insatstiderna kommer inte att hålla måttet om helikoptern först ska flyga från Uppsala, och det är tveksamt om vi kan räkna med att helikoptern är ledig när vi behöver den. Jag tror inte på förslaget som en lösning för oss.
Han konstaterar också att konsultrapporten inte tar upp en del av de kringkostnader som följer med en ny helikopterorganisation.
- De uppgifterna behövs om man ska kunna lägga tryggheten i en vågskål mot besparingar. Men jag vill vara öppen, det kan ju komma fram fakta som visar att det ändå går att säkra trygga transporter, säger han.
Sjukvårdsupplysning
Flera av sparförslagen är sådant som förvaltningen redan börjat arbeta med, oberoende av rapporten som blev klar sent i fjol.
Kring andra förslag ska förvaltningen nu ta fram kompletterande underlag. Det handlar bland annat om sjukvårdsupplysningen, som konsulterna också vill lägga ner till förmån för upphandling av tjänsten från annat landsting.
Det finns redan ett samarbete mellan sjukvårdsupplysningen i Östergötland och Gotland, och Stefaan De Maecker vill ta reda på om exempelvis Östergötland är intresserat av att utnyttja enheten på Gotland ytterligare.
- Den bästa lösningen är om andra landsting kan tänka sig att köpa tjänsten av oss, säger han.
Den 7 februari går politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden till beslut kring konsultförslaget.