Stenåldern vid Ajvide i nytt utställningsljus på Högskolan

Se en arkeologisk utställning till minne av arkeologen Inger Österholm, efter 25 år av arkeologiska utgrävningar vid Ajvide i Eksta och som ett led i Högskolans på Gotland tioårsjubileum.

Gotland2008-04-02 18:03
Det handlar om en arkeologisk resa till stenålderns Ajvide, boplatsen och gravfältet där arkeologen, fil dr Inger Österholm och professor Göran Burenhult varit utgrävningsledare och drivit projektet sedan starten 1983. Ajvideprojektet, med boplats och gravar från yngre stenåldern, är unikt. Utgrävningarna, de mest omfattande i sitt slag från stenåldern i vårt närområde, har under åren bedrivits som seminariegrävningsplats för arkeologiska fältkurser.
Med hittills 200 000 undersökta kvadratmeter och grävning ner till en meters djup berättar de arkeologiska undersökningarna vid Ajvide om en bosättning från mesolitisk tid fram till bronsålderns mitt, en period om cirka 4000 år, med en bondestenåldersbefolkning. Mest intensivt brukades Ajvide åren 3 300-2 300 f kr, den period som brukar kallas yngre mellanneolitisk tid med gropkeramisk kultur, med namn efter de små gropar som bildar mönster på de krukor som den tidens människor skapade.
Ajvideundersökningarna dokumenteras, registreras och analyseras med modernaste fältteknik. Fynddatabasen räknar in över 7 000 detaljregistrerade fynd och över en miljon övriga fynd, däribland upp emot två ton keramik och ca 3,5 ton djurben, främst säl, svin och fisk. Om allt detta berättas i utställningen där den intresserade kan bekanta sig närmare med allt från i arkeologsammanhang traditionella såll till senaste nytt om termoluminiscens, och i fyndsammanhang få helhetsperspektiv på det mesta från djuren, keramiken, stenen benföremålen, begravningssätt och trosföreställningar knutna till Ajvide.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!