Stentorn rör upp känslorna på Fårö

- Vi får väl "tacka" Destination Gotland för det här. De har ju haft bilder på stentorn i sina broschyrer i flera år!Kerstin Kalström skräder inte orden. Hon är upprörd över de hundratals stenhögarna vid Langhammar.- Och vi känner oss övergivna av länsstyrelsen, som inte ens vet vad som gäller!

Langhammars. Stenarna på stranden vid Langhammars på Fårö har fått liv och formerat sig i hundratals torn av variernade storlek. För inte kan det väl vara så att någon utomstående brutit mot reglerna för naturreservatet, som säger att det inte är tillåtet att flytta sten? Foto: Michael Bergström.

Langhammars. Stenarna på stranden vid Langhammars på Fårö har fått liv och formerat sig i hundratals torn av variernade storlek. För inte kan det väl vara så att någon utomstående brutit mot reglerna för naturreservatet, som säger att det inte är tillåtet att flytta sten? Foto: Michael Bergström.

Foto:

Gotland2008-07-25 04:00
Den senaste veckan har hundratals stenrösen, ibland över två meter höga torn, lagts upp på stranden i Langhammars naturreservat på Fårö.
Materialet är klapperstenarna på strandvallen.
- När jag var där i helgen var det kanske ett trettiotal torn, berättar Lars-Olof Malmqvist, en av länsstyrelsens tillsyningsmän på Fårö.
- Jag hade inte tid att plocka undan dem, och när jag kom tillbaka några dagar senare höll jag på att ramla baklänges: det var flera hundra torn! Det jag reagerar mest på är de höga tornen, över två meter. De är väldigt ostadiga och kan lätt ramla över små barn, säger Lars-Olof Malmqvist.
Han liknar tilltaget vid klotter.
- Jag tycker att det är fult, så ska inte en klapperstensstrand se ut, säger han. Och han får medhåll av Kerstin Kalström, ordförande i organisationen Fårö Framtid.

Ljusa hål
- Vi tycker inte om det! Det har förstört hela landskapet. Klapperstenarna har legat här länge och fått en viss färg, och nu måste vi lägga tillbaka sten för sten för att få rätt sida upp och för att täcka de ljusa hål som uppstått på stranden, säger hon.
- Det är ju helt förbjudet att göra så här, och man blir grymt förbannad när länsstyrelsen inte vet vad som gäller, fortsätter hon, och passar samtidigt på att ge Destination Gotland och en del andra företag en känga:
- Vi får väl tacka Destination Gotland för det här. De och andra har ju använt bilder på stentorn i sina broschyrer i flera år. Det legitimerar att man gör så här.
Destination Gotlands marknadschef Per-Erling Evensen blir tagen på sängen av kritiken.
- Sådana här torn har funnits på stränderna i alla tider. Och vår bild har funnits med i många år utan att någon har sagt något om detta till oss.
- Men det tråkigt om de är vansinniga på Fårö, och jag tar gärna en diskussion med Fårö Framtid. Vi är inte rigida. Men jag ser ingen anledning att dra tillbaka den här bilden med omedelbar verkan, säger Per-Erling Evensen.

Naturreservat
På länsstyrelsen hade man under torsdagen hunnit reda ut vad som egentligen gäller i Langhammars naturreservat. Bestämmelserna säger att man inte får "förflytta eller bortföra block, sten eller fossil".
- Det här är ett brott mot föreskrifterna. Men vi lär aldrig hitta den skyldige, säger Tomas Johansson på länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Men om det är ett brott ska det väl anmälas?
- Jo, vi måste polisanmäla det här. Det är vi skyldiga att göra.
Ska ni göra det då?
- Ja, det måste vi ju göra om det finns misstanke om brott, säger Tomas Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!