Stickprov på julbord

Miljö- och hälsoskyddskontorets inspektörer kommer att ta stickprov på den julbordsmat som serveras på restaurangerna.

Gotland2007-11-26 10:38

Kontoret går nu ut med en information till krogarna hur de dignande julborden skall skötas. Man påpekar att det är extra viktigt då det handlar om gående bord.

Saker som man anser är värt att tänka på är rätt temperatur, hur rätterna är placerade och den mängd mat som är uppdukat i förhållande till gästerna.

Kalla rätter skall vara väl kylda innan de placeras ut och hålla högst +8 grader. Det gäller kalla kött- och fiskrätter, skaldjur och äggrätter. Till de kylda rätterna räknas också sallader och majonnäser.

Varmhällna rätter skall hålla lägst +60 grader och får inte varmhållas mer än två timmar. För potatis gäller en timme. Rätterna skall också varax så placerade att gästerna inte skall behöva sträcka sig över en rätt för att nå en annan.

Restaurangerna bör heller inte lägga upp mer mat än vad som kan gå åt under en halvtimme.

Kontorets livsmedelskontroll 
Livsmedelkontrollen omfattar verksamheter som hanterar livsmedel inom kommunen som kiosker, caféer, butiker, restauranger, producenter, tillfälliga livsmedelshanteringar som marknader med mera. Arbetet styrs till stor del av livsmedelslagstiftningen.  Kontrollen innebär inspektioner och ärendehandläggning. Dessutom handlägger miljö- och hälsoskyddskontoret klagomål från allmänheten på livsmedelshantering och matförgiftningar. Gotland har ett stort antal livsmedelsverksamheter, cirka 900 objekt. Kontrollen är riskbaserad, vilket innebär att varje objekt riskklassas efter en modell som tar hänsyn till riskerna med livsmedelshanteringen och mängden livsmedel som tillverkas.

Källa: Miljö- och hälsoskyddskontoret

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om