Stiftsstyrelsen rekommenderar 18 pastorat och 53 församlingar
18 pastorat och 53 församlingar.Så ser stiftsstyrelsens slutgiltiga förslag till öns nya, komprimerade församlings- och pastoratsindelning ut. Nu går det ut på remiss. Några kyrkor ska inte stängas. Vi är inte ute efter att flytta gränser utan att få verksamheten att fungera, sammanfattar biskop Lennart Koskinen förslaget. Vi ska utveckla, inte avveckla församlingarna.
Möten som inte förmådde ändra på vare sig förstaalternativet eller det andra förslaget om 16 pastorat och 49 församlingar. Förslag som emanerade från de samrådsmöten som hölls ön över under sommaren.
Båda alternativen följer nu med ut på remissrunda. Svaren ska vara inne senast 11 oktober. De som bereds tillfälle att yttra sig är församlingar, pastorat, kyrkoherdar, kontraktsprostar, domkapitlet, kommunen samt lantmäteriverket.
Definitivt beslut om indelningen fattas i december och träder i kraft 1 januari 2006.
Detta är ett remissförslag och inte det slutliga, understryker biskop Lennart Koskinen. Remissvaren kan göra att det blir ett annat utfall, detta är en del i en demokratisk process.
Håkan Jonsson är ordförande i styrgruppen för indelningsfrågor och konstaterar att två huvudlinjer kunnat utläsas från de tre samrådsmötena.
Det har funnits positiva tankar, att det här är möjligt. Men också andra, vi är nöjda med det vi har.
Lennart Koskinen konstaterar att därvid återfinns lite av samma problematik som sommarens motsatta åsikter om vädret: bonden vill ha regn och turisten solsken.
Vår Herre ger då regn och sol varannan dag så att tillvaron kan blomstra. Vi söker tillgodose akuta behov men ser också till helheten i stiftet så att vi får levande församlingar. Men hur vi än gör känner sig någon trampad på tårna.
Stiftdirektör Ragnar Svenserud understryker att gränsförändringar inte är ett självändamål.
Meningen är att ge pastorat och samfällighet bästa möjlighet att utföra sina uppgifter.
<span class=MR>Fånga intresset</span>
Lennart Koskinen menar att det i dag finns ett glapp. Kyrkorna står ofta tomma men det finns ett stort andligt sökande i samhället. Det gäller för kyrkan att fånga in och kanalisera detta intresse, inte minst bland ungdomar.
Ungdomar är en viktig grupp, det är en viktig drivkraft för mig att få en bättre dialog med dessa. De skall också ha möjlighet att engagera sig i kyrkan under en kortare tid än nuvarande mandatperiod, de ska kunna gå in exempelvis ett år. Nuvarande organisation på landsbygden fungerar ej.
Förslagen nu drar åt två håll. Det blir större administrativa enheter men samtidigt förstärks socknarna. Ambitionen är att stärka det lokala inflytandet i sockenkyrkan. Man kommer att spara i administrativt arbete som nu kan användas i kyrkligt.
Lennart Koskinen understryker att Gotland är ett stift och att helheten är avgörande.
Varje församling skall inte vara sig själv nog. Då blir det Knutby och vi vill inte ha Knutby-församlingar. Vi är inte ute efter att flytta gränser utan att få verksamheten att fungera.
Men några kyrkor ska inte stängas, ingen församling får lägga ner sin kyrka.
<span class=MR>Få förändringar</span>
Visby stift har varit mycket återhållsamt med förändringar.
När det gäller pastoratsförändringar skedde den senaste större 1962 då en genomgripande förändring gjordes i pastoratsindelningen och dagens struktur kom till. Först 2002 gjordes nästa förändring, då lades Klinte och Sanda pastorat samman.
Församlingarna har anor från medeltiden och det har in princip inneburit att socken och församling varit samma sak. Sammanläggningen av Hangvar och Hall 2002 var den första församlingssammanslagningen på mycket lång tid.
Det handlar om att flytta gränser som är väldigt djupt rotade, konstaterar Ragnar Svenserud. Men de flesta säger inte entydigt nej utan menar att något måste göras.
Det här skulle ha gjorts tidigare, menar Håkan Jonsson. Indelningsfrågan kommer att hållas levande framöver.
Men även om antalet församlingar nu minskar från 90 till 50 så är de fortfarande små i ett riksperspektiv.
Ragnar Svenserud:
Det är medvetet att behålla små församlingar, det är lite av Visby stifts identitet.
Huvudalternativet. Enligt denna
indelning föreslås 18 pastorat och
53 församlingar på Gotland.
Utveckling. Det handlar om utveckling, inte avveckling av församlingarna menar biskop Lennart Koskinen.
Indelningsändring. Det här skulle gjorts
tidigare, anser Håkan
Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!