Stig Björk gör vin av björksav

Vin, glass och sirap av björksav. Det har Stig Björk i Anga framställt i samarbete med företag i Danmark och i Skåne. Nu hoppas han på produktion på ön.

Foto:

Gotland2007-10-11 04:00
Sedan några år har Stig Björk, boende i Anga och i Skåne, experimenterat med att förädla sav från björk. 10 000 flaskor vin har nu producerats hos en vingård Danmark.
- Jag har visat det på mässor i Malmö och senast i Kristianstad. Där har man beställt 250 flaskor till företagsdagarna i oktober, och maten ska tillagas för att passa det. Till dessert ska de servera glassen, berättar Stig Björk.

Till Elmiamässan
Den första gräddglassen med björksav har gjorts av Ottoglass i Skåne och blev klar i mitten av september.
Dessutom har Stig Björk tillsammans med några vänner som hyr lokaler på Balsgård tagit fram sirap av björksav.
Tre produkter som närmast kommer att presenteras på Elmiamässan senare i oktober.
Stig Björk tror att det finns en marknad för dessa lite udda, exklusiva varor.
Han har kontakter med intresserade krögare och säger att vinet rönt uppskattning bland ett antal kockar, bland annat.
Han tappar saven ur björkar både här på ön och i Skåne. Runt 50 ton sav hålls nu infryst i väntan på produktion.
Det är bara under ett par veckor då saven stiger i träden på våren som de kan skattas. Sen fryses den hermetiskt in direkt. Entreprenören säger också att den gotländska björksaven har högre sockerhalt än den på fastlandet.

Vill satsa i Stånga
Nu hoppas han kunna få igång björksavsförädling på Gotland och ser mejeriet i Stånga som en lämplig lokal.
Han har därför kontaktat Almi företagspartner för etableringshjälp. Redan till nästa sommar vill han gärna kunna sälja björkglass på ön. Om planerna blir verklighet kan också fler leverantörer av björksav behövas.

Nyttig sav
- Det skulle kunna bli ett gotlandsföretag med gotlandsprodukter. Kunde jag sysselsätta tre eller fyra personer på Sudret skulle ingen vara gladare än jag, menar Stig Björk och påpekar att det finns mycket björk i Grötlingbotrakten.
Han säger också att björksav är nyttig, men den smakar inte mycket i sig. Det är ju i princip vatten med näring i. Själv blev han av med sitt problem att tvunget kasta vatten flera gånger under natten efter att ha druckit ett par krus björksav.
Men han är osäker på om den påstådda nyttigheten sitter i när saven blir till glass och vin.
Han är inte ensam om att se möjligheter med björksav.
Grythyttan bland andra har redan levererat ett björkvin, vilket finns i Systembolagets beställningssortiment
Stig Björk säger sig ha satsat flera hundra tusen kronor på sin idé.
- Får jag inte igen det så har jag i alla fall gjort ett försök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!