Trenden är att arbetslösheten ökar långsamt på Gotland.
Byggbranschen djupdyker och industrijobben föväntas minska de också. I övrigt är bilden inte entydigt negativ.
- Det är bra att arbetslösheten ökar långsamt i varje fall.
Det sa Jim Enström, analytiker på Arbetsförmedlingen, när han idag presenterade prognosen för nästa års gotländska arbetsmarknad.
- Det betyder att Arbetsförmedlingen hinner med att hjälpa arbetslösa med utbildningar och åtgärder, fyllde arbetsförmedlingschefen i Visby, Tina Ersson i.
Efterfrågan minskar
Prognosen för kommande år presenteras idag över hela landet. Den bygger på intervjuer med 12 000 arbetsgivare i Sverige, varav 100 på Gotland.
Det är arbetsgivarnas bedömningar av hur de ser på efterfrågan som ligger till grund för prognosen: ser de att deras efterfrågan på arbetskraft kommer att öka eller minska?
Dessvärre ser en majoritet att den kommer att minska - såväl i landet som på Gotland.
De största utmaningarna för Gotland är att allt fler människor har svårt att etablera sig över huvud taget på arbetsmarknaden, att den arbetsföra befolkningen minskar (medan den äldre, som inte kan arbeta, ökar) och att en svår generationsväxlning spär på bristen på arbetskraft inom vissa yrken.
Alltså: både ökad arbetslöshet och ökande brist på arbetskraft.
Handeln försiktigt positiv
Trots det finns det ljuspunkter, konstaterar arbetsförmedlingschef Tina Ersson:
- Handlarna i Visby hör till dem som inte ser så mörkt på framtiden i alla fall. Där tror fortfarande fler på ökad efterfrågan än tvärtom.
En bransch där företagarna uttycker stor oro är industrin. Gotland har inte många industriföretag men de som finns är direkt beroende av konjunkturkänslig efterfrågan från övrig industri, både inom- och utomlands. Den domineras också av stenindustrin, och där väntar Cementa på en avgörande stororder och Nordkalk på besked om hur det blir med deras brytningstillstånd.
Andelen bygg- och industriföretagare på Gotland som tror på ökad efterfrågan är idag lägre än de som tror tvärtom.
Tuff framtid till mötes
Den sammanlagda arbetslösheten, det vill säga öppet arbetslösa och i arbetsmarknadsåtgärder, är idag 9,4 procent på Gotland. I slutet av 2013 bedöms den uppgå till drygt 10 procent av befolkningen.
Jim Enström drar i sin analys slutsatsen att 2013 blir ett tufft år. Men han varnar för ännu större utmaningar på sikt:
- Gotland går en tuff framtid till mötes om vi inte kommer tillrätta med befolkningsfrågan. Det blir svårt om de unga flyttar härifrån och de äldre blir fler. Då ökar det eknomiska trycket på regionen, som är den största arbetgivaren på ön.
Livet utan jobb
Bo Hansen, handläggare som jobbar främst med långtidsarbetslösa, är bekymrad för att det kommer att bli ännu fler som hamnar utanför arbetsmarknaden under lång tid. Det är något man måste förhålla sig till, menar han:
- Det gäller att inte ge upp för den som är arbetslös. Det gäller att försöka hitta hur livet kan bli anständigt även utan jobb.
Samtidigt med de negativa signalerna från det samlade näringslivet finns det företag som vågar tro på framtiden. Många små företag, som till exempel Lilla Bjers gårdsbutik i Västerhejde. Ägarna, Göran och Margareta Hoas, var inbjudna till dagens presentation av arbetsmarknadsprognosen i Visby, och de berättade hur gården på bara några år gått från 0 till 20 anställda.
Utbildning lönar sig
- Vi behöver människor som inte är rädda för att ta i och för att skita ner sig. Men sådana är sällsynta idag, sa Göran Hoas.
Han efterfrågar för sin del inte folk med utbildning utan med en allmän arbetsvilja.
När det gäller arbetsmarknaden i stort är dock rådet till unga som tänker sig ett jobb ett mycket entydigt sådan: plugga!
Jim Enström:
- När konjunkturen vek 2008 minskade antalet jobb drastiskt, men bara för korttidsutbildade. För dem med akademisk utbildning ökade faktiskt sysselsättningen.
Bristyrken | Överskottsyrken |
Byggnadsingenjör | Receptionist |
VVS-ingenjör | Ekonomiassistent |
Läkare | Vaktmästare |
Elingenjör | Lastbilschaufför |
Styckare | Lagerarbetare |
Förskollärare | Barnskötare |
Sjuksköterska | Vårdbiträde |