Svårigheter byta ut regionens äldre fordon

Kriget i Ukraina har lett till en skriande komponentbrist inom fordonsindustrin i världen. Det drabbar även Region Gotland som årligen byter ut cirka 80 bilar i sin fordonsflotta.

Normalt sett omsätter Region Gotland 80 personbilar om året. I år kan bara 32 nya bilar levereras till regionens fordonpark, berättar Isak Malm, enhetschef vid regionens gata-park-avdelning.

Normalt sett omsätter Region Gotland 80 personbilar om året. I år kan bara 32 nya bilar levereras till regionens fordonpark, berättar Isak Malm, enhetschef vid regionens gata-park-avdelning.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-04-24 08:05

Region Gotland har cirka 400 personbilar i sin fordonsflotta. Oftast leasas fordonen i några år för att sedan bytas ut mot nya bilar. Men i spåren av Ukrainakrisen påverkas nu regionen, liksom många andra, av den skriande komponentbrist som kriget medfört. I år kommer man inte ens att kunna byta ut hälften av de fordon som det var tänkt, något som P4 Gotland rapporterat om tidigare i veckan. 

– Som det ser ut i dagsläget så kommer vi att få 32 fordon i år. Normalt sett brukar vi omsätta ungefär 80 personbilar per år av våra leasingfordon, säger Isak Malm, enhetschef vid regionens gata- och parkavdelning 

Vad får det här för konsekvenser?

– Konsekvensen kan bli den att vi måste förlänga leasingavtalen och att fordonen blir lite äldre innan de byts ut. Normalt sett brukar vi sälja av fordonen i takt med att vi byter ut dem eftersom vi har den formen av leasingavtal. Nu kan det bli så att vi behåller dem och säljer dem senare.

I vilket skick är bilarna som skulle bytas ut?

– I grunden är de i gott skick. Vi leasar oftast fordon på max fem år. I och med att vi har ganska nya fordon så minskar vi våra reparationskostnader. Men det är klart att kostnaden kan öka om fordonen går längre och blir äldre, men jag tror inte det är så alarmerande.

Det är inte bara förnyelsen av fordonsparken som bekymrar, utan även de stigande bränslepriserna. Bara det första kvartalet i år har prisstegringen lett till ökade kostnader på en miljon kronor jämfört med samma period i fjol.

– Just på min avdelning gata- och parkavdelningen förbrukar vi ungefär 200 000 liter diesel om året. Skenar kostnaderna på det här viset så är det klart att det får konsekvenser, säger Isak Malm. 

En konsekvens kan bli att man tvingas begära ett tilläggsanslag, men där är man inte riktigt ännu, säger han. Däremot har man i sin delårsrapport och prognos för året för politikernas kännedom lyft fram problematiken med de skenande bränslekostnaderna och andra osäkerhetsfaktorer som prisökningar på byggmaterial.

Ser du någon ljusning?

– Inte just nu. Det är så pass osäkert i nuläget. Jag har aldrig varit med om maken till snabba svängningar och sådana kostnadsökningar. Vissa kostnadsökningar är man ju alltid beredd på, men på den här nivån, jag aldrig sett något liknande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!