Stigs idéer ska sätta Anga på turisternas kartor

­ Jag har haft så många fina år här, så jag vill ge något till nästa generation.
Så resonerar Stig Björk, som är på väg att skapa lite av en kulturmötesplats i Anga. En restaurerad kalkugn, en nygrävd sågdamm och en källa med friskt porlande vatten är något av det som finns att se vid Angelbjers.

Gotland2003-10-24 04:00
Stamtavlan i vardagsrummet vid Angelbjers börjar med Hans Bjers, född 1614. Som en sentida gren i släkten finns Stig Björk, som växte upp på gården som varit i släktens ägo sedan 1600-talet. Även om Anga alltid funnits med i bilden är det i Skåne och Danmark som Stig Björk tillbringad större delen av de yrkesverksamma åren. För några år sedan, när Stig Björk med ålderns rätt kunde ha varvat ner, fick han överta gården vid Angelbjers. Plötsligt hade han två gårdar, förutom på Gotland även en i Klingstorp i Skåne.
Stig Björk har dock idéer som räcker till två gårdar. Vid Angelbjers är han i full gång med att skapa en mötesplats. Anga har mer än kyrkan och prästänget att visa upp.
­ Jag pratade med Turistföreningen en gång. De ansåg att Anga inte hade platser som räckte ens till en temadag, berättar Stig Björk.
Det tände Stig Björk. Förra våren guidade han själv en grupp från Skåne genom Anga. Den turen tog två dagar.
­ Och då hann vi ändå inte se allt, berättar han.
<span class=MR>Kalkugn och såg</span>
När Stig Björk övertog gården började han med att rusta upp stall och magasin. Därefter tog han sig an kalkugnen, som ligger i skogen ett par hundra meter bort.
­ Den är troligen från 1600-talet, säger han och tillägger:
­ På den tiden klarade gården det mesta. Här fanns smedja, sojde och kalkugn.
Till gården hörde även en såg som drevs med vattenkraft. Med åren blev sågdammen övervuxen med ag.
­ Ag är fint på Fårö, men inte i Anga. Förra hösten grävde vi upp dammen och tog bort sju tusen kubikmeter jord, berättar Stig Björk.
Ag var ett tecken på att jorden är bra, så av den jord som togs bort blir det en helt ny åker intill dammen.
­ Dammen grävde vi mest för fågellivet. Vi har sparat buskar och träd intill kanten. Det är bara att vänta och se, säger Stig Björk.
Före fåglarna kom dock friluftslivet. När den 0,7 hektar stora dammen frös i vintras fick Anga en ny skridskoarena. Även från socknarna runt omkring kom man för att få sig en svängom.
<span class=MR>Märklig källa</span>
En bit från dammen finns en källa. Även den har gjorts i ordning, sly har röjts bort och alla fyra stenar som utmärker platsen är återbördade.
­ Källan är omnämnd redan på 1500-talet. Den har ett underbart vatten, helt fritt från svavelväte, berättar Stig Björk.
Källan har en märklig egenskap. Den kan vara helt torr på sommaren, men vattenfylls två dagar innan regn kommer. Stig Björk tror inte på några övernaturliga krafter, utan litar mer på dottern Marianne Björks teorier. Hon forskar i geologi vid Chalmers i Göteborg.
­ Hon tror att lufttrycket påverkar källan. I Anga har vi övertryck i grundvattnet, och när det slår om till lågtryck får grundvattnet större kraft att trycka upp, säger Stig Björk.
<span class=MR>Jättetall</span>
En kalkugn, en damm med fågelliv och en märklig källa ­ det borde räcka för att locka besökare till Angelbjers. Men som extra kuriosa har Stig Björk sparat en jättestor tall. Trädet mäter 2,30 meter i omkrets, och kring det har Stig Björk gallrat.
Nu har Anga en rad sevärdheter att visa upp. Nära Angelbjers finns ett gravröse vid Björkbos, sedan finns Trullhalsar, kyrkan, prästänget och fiskeläget Baju.
I dag får Stig Björk besök av Länsstyrelsen. Han vill ha hjälp med att få skyltar till sina sevärdheter. Därmed är ett projekt avslutat. Men Stig Björk har flera. Under vandringen vid Angelbjers kan man bland annat se odlingar av al och lärkträd. Al har Stig Björk planterat mest för att visa att den visst kan växa på Gotland, och lärkträden mest för att de är så otroligt vackra när de slår ut på våren.
Ett kommande projekt handlar om björk.
­ Jag har pratat med Lauri Pappinen om att göra vin av björksav. Det blir ett otroligt gott vin, intygar Stig Björk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om