Stinkande och nedskräpade stränder

Stinkande släke, gräs och skräp på gotländska stränder får badande att reagera.- Det är sorgligt med en underbar strand som inte röjs och med en lukt som ingen står ut med.

Brissundsbadet. En lugn strand för barnfamiljen med sand och gräs, lockar informationen på webben. Familjen Anna och Kalle Fredholm med dottern Elin på språng och sonen Niklas i vattnet gillar läget.Foto: Joel Nilsson

Brissundsbadet. En lugn strand för barnfamiljen med sand och gräs, lockar informationen på webben. Familjen Anna och Kalle Fredholm med dottern Elin på språng och sonen Niklas i vattnet gillar läget.Foto: Joel Nilsson

Foto: Joel Nilsson

Gotland2010-08-09 00:00
Margareta Sundell är kritisk till att badstranden vid Herta inte sköts. Ett annat exempel är Västergarns fiskeläge och hamn där en fin liten sandstrand är täckt av målla och ett brett bälte av stinkande tång.
Gotland har nära 80 mil kust med många badstränder. Cirka 120 bad- och besöksplatser sköts om i kommunen med allt från en papperskorg på plats och toalett till släkrensning och lekutrustning.
Ett fåtal av öns badplatser är kommunägda, några har arrendeavtal eller sköts av hembygdsföreningar, men de flesta ligger på samfälld- eller privat mark.
Margareta Sundell är sommargotlänning i När sedan 20 år. I ett mejl till kommunen pekar hon på försämringen av stranden vid Herta.
- Den är knappt rengjord på hela sommaren. Det är sorgligt på denna normalt underbara strand med många besökande.
Vid Herta finns kiosk, toaletter, campingplats, många sommarhus och båthamn.
- Förr kunde man lägga pengar i en bössa som gavs till bönder i trakten. De kom med traktor och röjde, men det fungerar inte längre. Varför blir stranden inte kommunal?

Skötsel
Vid kommunens nya samhällsbyggnadsförvaltning ger parkförvaltningens Per Westerlund besked.
- De gotländska bad- och besöksplatserna har inventerats och sammanställts på en politiskt tagen lista. Det finns kommunala badstränder och det finns pengar avsatta till exempelvis borttagning av släke.
Slitebadet, Visby havsbad, Norderstrands bad och Snäckviken är arrenderade. Östra Kappelshamnsbadet och Tingstäde träsk bad sköts av hembygdsföreningen. Herta och Brissund är två exempel på samfällt ägd strandmark, av lantbrukare i socknen, eller av fiskelägesföreningar.

Strandflytt
- Vid ogynnsam vind tar vågorna med sand från strand och släke flyter in. Med rätt vind blåser sanden upp och döljer grus och sten, konstaterar Nils Hafdelin.
Han är uppvuxen i Väskinde socken och har en bod vid Brissunds fiskeläge där den ekonomiska stugföreningen har 12000 kvadratmeter mark som är samfälld och andelsägd.
Vid badet norr om fiskeläget har kommunen ställt i ordning en parkering med toa. Nu har stränderna norr och söder om fiskeläget växt igen och vattenbrynet är täckt med tång. Förr tog lantbrukarna släken till gödning på åkrarna.
- Brissunds fiskeläge ligger på en sandbank och utanför Krusmyntagården finns en stor sandrevel. Vind och vågor drar sand och sten fram och tillbaka. Sjön flyttar stranden, det är naturens gång, konstaterar Nils Hafdelin.
Han berättar hur sjön underminerat och begravt den sten som fiskelägets ekonomiska förening kostat på för att bygga upp stranden. Och tidigare planer på att anlägga en brygga på udden mot revet utanför fiskeläget är skrinlagda.
- Ett sådant projekt hade blivit kostsamt. De pengar som föreningen hade sparat till förstärkning av stranden har gått åt till att finansiera tvångsanslutningen till kommunalt vatten och avlopp och bygget av ett servicehus med dusch och toalett, förklarar han.

Här är kommunens allmänna badplatser:
Badhusparken, Fårösund
Burgsviks bad
Gnisvärd norra
Gustavsvik, Visby
Kappelshamns västra bad
Nybro bad, Grötlingbo
Ronehamns bad
Sandviken, Bunge
Sandviken, Östergarn
Västergarns hamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!