I går kväll gick den första transporten med matavfall på ett tag med Destination Gotlands färja från Visby till fastlandet.
- Vi hoppas att problemet är löst nu, säger Ulf Ahlquist.
Efter problemen med läckage från komposteringsanläggningen i Roma i höstas har Ragn-Sells, som ansvarar för omhändertagandet av bland annat det komposterbara matavfallet på Gotland, kört det till en anläggning på fastlandet. Men det har inte varit problemfritt.
- I början fungerade det, men sedan fick vi klagomål från passagerarna, framför allt på bildäck. Men även från stuveriet. Då tvingades vi sätta press på transportören om att containrarna måste ha tätslutande lock. Även på returresorna när behållarna är tomma krävs det eftersom odören finns där då också, säger Ulf Ahlquist.
Peter Johansson, avdelningschef på Ragn-Sells med ansvar för Östergötland och Gotland, säger att problemet är större på sommaren.
- Mängden matavfall ökar och värmen gör att det börjar lukta snabbare. Men vi har byggt om de flak som används, tätat dem så att det inte ska lukta, så jag hoppas att det ska fungera. Det finns också olika ofarliga medel som man kan använda så att det luktar viol eller banan i stället för sopor, säger han.