Stipendiaten som får ullen att glänsa
Förgylld ull. Glänsande och matt. Hårt mot mjukt. Yvonne Habbe är en kontrasternas konsthantverkare. Handaskicklig och med formkänsla, med särskild känsla för tovning, har hon tilldelats Ella Skoglunds modellstipendium. Med tid att fördjupa sig i guld och ull har hon skapat något helt nytt. Att förgylla den tovade ullen är det hon ägnat sig åt och nu är resultatet färdigt.
Den höga kronan i vitt och guld ger associationer till äldre tiders brudkronor, så som de kan ses i exempelvis äldre tiders kronbrudar i Baltikum eller på Åland. I par med en krona tovad i svart ull och med guldband runt kullen, också den med hängande tovade band, känns tilltalet mycket feminint respektive maskulint.
- Tillsammans med andra slöjdare var jag inbjuden till Stockholm och en workshop med fokus på krona och krans. Där såg jag äldre tiders höga kronor och kände direkt att detta är ett tema jag ville göra något av. Att kronorna skulle göras i tovad ull och med flärpar var jag också på det klara med. Bilden av farmors bröllop den 20 december för länge sedan förde tanken till en krona för en vinterbrud.
Kragar
Efter den vita kronan och den svarta har Yvonne Habbe jobbat fram kragar, lika fullt användbara som diadem. I färgad ull som hon tovat tunt och försett med smala tungor, med eller utan förgyllning, bildas olika skikt av fjälliga ban.
Från Mörrum på fastlandet kom Yvonne Habbe kom till Gotland för att läsa arkeologi och byggnadsvård och hon har jobbat som både arkeolog och byggnadsvårdsantikvarie. Samtidigt har hon jobbat med både trähantverk, skinngarvning och olika textila tekniker. Kunskaperna i tovning grundlade hon på den första utbildningen i tovning vid Gotlands läns folkhögskola i Fårösund.
- Jag hade svårt för att fastna för ett visst material, men med tovningen var det annorlunda. Den tovade ullen kändes rätt för mig och materialets formbarhet blev den utmaning som jag gillar. Dessutom är det roligt att experimentera med ullen och tovning är en teknik som bjuder in till experiment.
Andra generationen
Numera är tovning ett stort ämne på folkhögskolan i Fårösund och på Gotland är tovning inne på den andra generationen. Den första tovningsgenerationen var på 70-talet med tillverkning av hattar, mössor och vantar. Dagens tovande generation jobbar mycket med nunotovning med skikt av både ull och silke.
Vid sidan av det egna skapandet är Yvonne Habbe också en uppskattad pedagog. Bland annat håller hon kurser i tovning för både nybörjare och mer vana på Sätergläntan och vid Gotlands läns hemslöjdsförening. Knuten till Riksförbundet för svensk hemslöjd arbetar hon även teorietiskt med slöjd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!