Stjärnans comeback – efter tuffa åren: ”Telefonen ringde inte”

Efter år av stiltje börjar det bli dags för gotländske Philip Jalmelid att åter snöra på sig musikalskorna. Till våren hittas han åter på musikalscenen när ”Kinky Boots” har premiär i Uppsala.

Philip Jalmelid återvänder till musikalscenen efter ett drygt två år långt uppehåll.

Philip Jalmelid återvänder till musikalscenen efter ett drygt två år långt uppehåll.

Foto: Joel Nilsson/Arkiv

Gotland2024-09-22 12:30

Nyheten i korthet

  • Gotländske musikalartisten Philip Jalmelid återvänder till scenen efter två år utan musikaljobb, på grund av pandemins inverkan på branschen.
  • Han kommer att uppträda i musikalen "Kinky Boots" som har premiär på Uppsala Stadsteater i mars nästa år.
  • Det innebär en återförening med regissören Ronny Danielsson, som han beskriver som sin "musikalpappa" och en viktig person i sin karriär.

Under sommaren kunde gotlänningar och hitresta se Gotlands största musikalexport framföra utvalda favoriter i domkyrkan. Men förutom det har det varit osedvanligt tyst från Philip Jalmelid den senaste tiden. 

– Jag har inte haft musikaljobb på två år, det har hänt något med branschen, säger han. 

Han berättar att det sedan pandemin aldrig riktigt återhämtat sig. Liksom andra delar av samhället verkar även människors vilja att gå på musikaler och tagit stryk av oron för omvärlden och lågkonjunkturen. 

– Jag har varit van med att gå från jobb, till jobb, till jobb och aldrig varit arbetslös, det blir man lite bekväm i. Det är en mindre chock att helt plötsligt hamna på den kalla sidan, telefonen ringde inte alls. 

Samtidigt berättar han att perioden haft sina ljusa sidor. Förutom en föräldraledighet har just den där gotländska konserten varit en produkt av stiltjen. 

– Det har visat att min egen kreativitet kan skapa något, mer än att sitta hemma och sura på soffan. 

Han tillägger: 

– Det negativa har fört med sig mycket positivt. Men det har varit tufft ett tag, och rent ekonomiskt kommer det vara tungt länge. En pandemi och arbetslöshet på det. Jag kan tacka gudarna att en av oss fick ett bra jobb, säger han och syftar på sin sambo Tuva B. Larsen som är i samma bransch. 

undefined
Både Philip Jalmelid och hans sambo Tuva B Larsen är musikalartister. Det har inneburit en tuff ekonomisk situation när arbetstillfällena blivit färre.

Det där bra jobbet som åsyftas, det innebär slutet av en två år lång väntan. För till våren står Philip Jalmelid åter på musikalscenen när ”Kinky Boots” har premiär på Uppsala Stadsteater.

– Jag har varit och tittat på teater där, men har aldrig spelat i Uppsala. Men jag har hört av kollegor att det är väldigt mysigt och lugnt och skönt att jobba där, säger han.  

”Kinky Boots” är en prisad Broadwaymusikal från 2013 baserat på filmen med samma namn. Den till stora delar verklighetsbaserade musikalen handlar om en olönsam skofabrik i England som kämpar för sin överlevnad och måste göra drastiska ändringar. Ändringar som innebär ett partnerskap med nattklubbsartisten Lola.

– Det är jätteroligt att vara med i den. Det är första gången i min karriär som jag gör en sån feelgood-musikal. 

Han berättar vidare, till skillnad från tidigare musikaler, att publiken kommer lämnas med ett leende på läpparna. 

För Philip Jalmelid innebär det också ett kärt återseende. 

– Jag har två musikalpappor, Staffan Aspegren och Ronny Danielsson, och nu får jag chansen att jobba med Ronny Danielsson igen. Han har varit en väldigt betydelsefull person för mig i min karriär, men vi har inte jobbat på flera år nu, så det ska bli jättekul att jobba med honom igen. 

undefined
Cyndi Lauper har gjort musiken till "Kinky Boots", här vinner hon en Tony award 2013 av samma anledning.

Det innebär också att det blir bekvämare än vanligt, berättar han. 

– Vi har gjort många produktioner tillsammans så jag vet precis hur han arbetar och hur han vill ha det. Jag behöver inte koncentrera mig på en ny regissör och vad den vill, det kommer vara lättjobbat för min del. 

Kinky Boots har premiär den 1 mars nästa år, men för gotlänningar går det att se Jalmelid tidigare än så. Den 19 oktober kommer han nämligen till Wisby Strand tillsammans med Gotlandsmusiken och den nederländska sångaren Kim-Lian van der Meij, som numera titulerar sig gotlänning. Där kommer det bjudas på konsert med sånger från en rad olika föreställningar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!