Mjölkning, bandagering av hästar, första hjälpen för djur, smittskydd, kaninskötsel och traktorkörning. Det är en del av det utbud av kurser som arrangeras av Svenska blå stjärnan, en organisation som snart firar 100-årsjubileum. Nu finns den även på Gotland.
Planer för 2012
Gotlandsavdelningen är ännu ny och styrelsen formerar sig och det finns redan en del planer för årets aktiviteter. Bland annat ska ungdomsförbundet på Gotland, som också är nytt, arrangera hästdagar på Fårö i sommar, anpassat både för små barn och de lite äldre.
Det blir även någon smådjurskurs om hur man sköter kaniner, marsvin och andra sällskapsdjur.
- Där är det ett jätteintresse. Även föräldrar kan ha nytta av det, säger Helene Svahn, initiativtagare till att starta föreningen. Hon berättar vidare:
- Vi planerar också att ha föreläsningar om akut sjukvård för hund och häst. Och stjärnor på fastlandet har gett oss i uppdrag att arrangera ett studiebesök för deras medlemmar, på Lojsta hed.
Helene Svahn blev själv en "stjärna" redan som barn. Hon bodde i Göteborg, hade hund och häst och gick kurser för att lära sig att ta hand om djuren.
I dag arbetar hon på Visbytravets sekretariat på Skrubbs och hjälper till med den nya travskolan (läs mer om den på nästa sida).
Hon berättar om en kvinna som gick en niodagars mjölkningskurs på en gård. Efter några dagar bröt mjölkbonden där armen, men det var inga problem. Stjärnan hade ju hunnit lära sig en del och tog över mjölkningen och skötte korna själv.
- Så kan det gå. Nu har hon egna kor och hjälper till med att vaccinera ute på gårdar. Det finns ingen hejd på henne nu, berättar Helene Svahn.
100-åring
Från början handlade organisationen bara om hästar. Historien går så långt tillbaka som till första världskriget då man flitigt använde hästar i strid. Dessa blev liksom människor sårade, men togs inte om hand. År 1914 grundades Internationella röda stjärnan som en motsvarighet till Röda korset, fast för djur. Bara tre år senare fanns Svenska röda stjärnan. Men den röda färgen byttes ut mot blå.
- Under finska vinterkriget var det inte så lämpligt att åka omkring med en röd stjärna så då bytte de. Blå är veterinärernas färg, berättar Helene Svahn, en av initiativtagarna till att bilda en gotlandsavdelning.
Sedermera när kriget tog slut ändrades funktionen till att vara i beredskap för lantbruk vid behov, något som i dag har fortsatt men med lite olika inriktning och insats. I dag kan man till exempel hjälpa till vid epidemier på gårdar. När blåtunga härjade i landet var det folk från Svenska blå stjärnan som vaccinerade och hjälpte till att utrota smittan.
En gång...
I skrivande stund finns det ett 60-tal medlemmar på Gotland, flera av dem har varit med i organisationen i 20-30 år. Helene Svahn använder det bekanta uttrycket som brukar användas för Gotland, fast något omskrivet: "En gång Blå stjärna, alltid Blå stjärna".