Stockholmare har köpt det Engeströmska huset

Ett av och Gotlands mest kända historiska hus, det Engeströmska huset vid S:t Drottensgatan 10 i Visby, är sålt.
Köparen är från Stockholm och ska flytta hit med sin familj.
Men han vill än så länge inte offentliggöra sitt namn eller vad han har betalat för huset.
Det är dock lägre än det senast utannonserade priset 5,9 miljoner kronor.

Gotland2003-08-15 04:00
­ Men så mycket kan jag säga att han är mycket intresserad av historiska hus och av allt gammalt i det Engeströmska huset. Han tänker också göra mycket med fastigheten och fortsätta det renoveringsarbete som redan är gjort. Det kommer att ske i samverkan med de hantverkare som tidigare har anlitats för renovering av det Engeströmska huset.
Det säger Pelle Calissendorf på Mäklarhuset, som har haft hand om försäljningen.
Det Engeströmska huset, som senast har ägts av Ingvar Engeström, bjöds först ut till försäljning för 6,9 miljoner kronor.
Men ingen köpare var villig att betala det priset, varför priset sänktes med en miljon kronor till 5,9 miljoner.
Men enligt vad GA erfar så blev priset ännu lägre för det kulturminnesmärkta huset vars äldsta delar är från mitten av 1200-talet. Så någon budgivning blev det inte tal om.
<span class=MR>Mycket för pengarna</span>
Men det är mycket som köparen får för pengarna. Huset är i 3,5 plan samt källare och vind.
Boytan är på cirka 275 kvadratmeter fördelade på elva rum. Till huset hör också ytterligare byggnader och garage samt en trädgårdstomt.
Det här är också en av Visbys mest bevarade och tidsenligt renoverade bostadsfastigheter och med en lång och innehållsrik historia. Här bodde exempelvis under en kort period kungamördaren Anckarström (som sköt Gustav III på en maskeradbal den 16 mars år 1792).
Om Anckarströms vistelse i Engeströmska huset finns ju berättat i Pelle Sollermans bok Puktörnet, en berättelse från Gustav III tid, som kom ut 1991.
I källaren finns en fuktdrypande fängelsehåla och det sägs att vita frun spökar i huset. Men framför allt är huset känt för den mycket fina interiören. Förutom den medeltida källaren så är husets inredning i 1600- och 1700-talsstil.
<span class=MR>Historiska berättelser</span>
Det finns en hel del att berätta om det Engeströmska huset, som har Kapitelhuset, biskopsgården och katolska kyrkan som närmsta grannar.
Till exempel kan nämnas att det ovanför entréporten från 1795 finns en vapenplatta i sten och att järnluckan i fasaden sägs ha använts för att släppa ner mat till fängelsehålan.
Det Engeströmska huset, vars äldsta delar är från 1230-talet, har fått sitt namn av efter släktingar till rådmannen och kämnärspreses i Visby, Johan Engeström, som bebodde fastigheten under 1800-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om