Stödet gjorde att pannkaksfabriken hamnade i Tingstäde

Gotland fick 100 miljoner kronor i statligt stöd efter uppgörelsen om Ojnareskogen. Nu redovisas utbetalningarna – Tingstäde fick en pannkaksfabrik tack vare pengarna.

Magnus Bolin, vd för Gotlandsägg, är en av de företagare som berättar om hur stödet skapat nya jobb på Gotland. Hållbara Gotland har slutredovisning av sina projekt på torsdagen.

Magnus Bolin, vd för Gotlandsägg, är en av de företagare som berättar om hur stödet skapat nya jobb på Gotland. Hållbara Gotland har slutredovisning av sina projekt på torsdagen.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2020-09-24 07:00

Striden om Ojnareskogen nådde hela vägen upp till regeringen och när det beslutades att göra det till naturreservat i stället för kalkbrott skulle Gotland kompenseras. Det beslutades att 100 miljoner skulle avsättas som stöd till det gotländska näringslivet under fem år. Nu har tiden gått och på torsdagen redovisas projekten som fick stödpengar. 

Gotlandsägg AB fick runt en miljon kronor i stöd från den potten.

– Det gick till vår färdigmatsfabrik som tillverkar raggmunkar, pannkakor och plättar. Stödet var inte avgörande för att fabriken skulle byggas, men det var avgörande för att den hamnade på Gotland, säger Magnus Bolin, vd för Gotlandsägg. 

Anläggningen byggdes i Tingstäde och produktionen går i två skift. De levererar till Coop, Ica och till Keges på Gotland.

– Stödet var en del av varför vi valde Gotland, som inte är optimalt ur ett logistiskt perspektiv. Hade stödet inte betalats ut så hade fabriken sannolikt byggts i Småland, säger Magnus Bolin.  

Fabriken i Tingstäde har inneburit nya arbetstillfällen, det handlar om 15-20 årsarbeten fördelat på en personalstyrka som är något större än så. 

 Sammanlagt 40 företag har fått del av stödet under 2016-2020. 

– Det största stödet har gått till Almi som fått 17 350 000 kronor fördelat över perioden. De har sjösatt en lång rad mindre projekt under den här tiden, säger William Cöster, projekthandläggare vid Region Gotland. 

Stöden har gått till företag inom besöksnäring, livsmedelsförädling och ny industriell utveckling. Pengarna kommer från statskassan och har betalats ut av Näringsdepartementet under fyra år. Flera av de större projekten har uppmärksammats medialt. Här följer några exempel.

LRF har fått 3 266 000 kronor för att utreda möjligheterna till fossilfri köttproduktion. Gotland Grönt centrum är också en av de som tagit emot stöd. Arbetet med att skapa en "långsiktig plattform för samverkan för företag inom livsmedelsnäringen, akademi och offentliga aktörer på Gotland" mottog 6 382 386 kronor. Region Gotland har fått ett stöd på 2 400 000 kronor för att ta fram sin regionala besöksnäringsstrategi. Projektet med en nationell kulturarvsinkubator, som ska "lära företag inom kulturarvsområdet stöd för innovation och ökat entreprenörskap" hör till det större med en budget på 11 501 704 kronor. Det sistnämnda har dock en lång rad medfinansiärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!