Stopp är ledordet

Stopp. Det är ledordet i regionens budget för nästa år. Det blir näst intill såväl anställningsstopp som investeringsstopp, och nämnderna får bara en femtedel av de extrapengar de har begärt. - Det gäller att övervintra men ändå inte gå i ide, säger regionstyrelsens ordförande Åke Svensson (S).

Kärvt. Budgeten för 2013 är oerhört svag, medger Brittis Benlzer (V) och Åke Svensson (S), som mest siktar på att hålla huvudet över vattenytan. "Vi ska övervintra, men inte gå i ide -- verksamheten måste fortgå", säger han.

Kärvt. Budgeten för 2013 är oerhört svag, medger Brittis Benlzer (V) och Åke Svensson (S), som mest siktar på att hålla huvudet över vattenytan. "Vi ska övervintra, men inte gå i ide -- verksamheten måste fortgå", säger han.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2012-05-12 04:00

Regionens ekonomi är sämre än på mycket länge, kanske någonsin, och att lägga en budget för 2013 har varit en huvudvärk för de flesta inblandade.


Anställningsstopp
När budgetberedningen nu är genomförd står det klart att det är handbroms och stopptecken som gäller för de flesta verksamheter.

- Det blir stopp för anställningar, konsulter och projektinköp. Och det är egentligen bara förvaltningscheferna som har tillstånd att ge dispens, säger Åke Svensson.

- Vi tänker inte riskera välfärden eller riskera Gotlands framtid. Därför måste vi vara väldigt försiktiga; vi ska inte rasera det vi redan har.


En knapp femtedel
Till grund för budgetberedningens förslag till budget finns, förstås, bland annat delårsrapporten för 2012. Den visar på ett underskott för nämnderna med hela 55 miljoner kronor, medan prognosen för helåret visar minus på "bara" fem miljoner.

- Men det bygger på den senaste skatteprognosen skrevs upp med 46 miljoner kronor, och vi måste komma ihåg att det är en prognos, säger regionens ekonomidirektör Åsa Högberg.

Nämnderna har inför budgetarbetet önskat tillskott på totalt nästan 111 miljoner kronor, men de får bara en femtedel av detta, knappt 24 miljoner.


Sjukvården får 16 milj
Som Åke Svensson ser det handlar det redan nu om att hålla huvudet över vattenytan; att ytterligare inskränka på verksamheten ser han inte som en möjlig väg. I stället för ännu ett sparbeting på nämnderna tillåts blott ytterst begränsade investeringar.

- Investeringsbudgeten är den lägsta på år och dag.

Bland få investeringar kan nämnas 15 miljoner kronor till gymnasieskolans lokalbehov. De miljonerna ska ses som ett första bidrag till tömningen av beryktade F-huset, något som redan påbörjats, och till en långsiktig lösning för hela gymnasieverksamheten.

- Där räknar vi med storsatsningar både 2014 och 2015, men exakt hur mycket pengar som krävs vet vi först i höst när man har bestämt hur lösningen ska se ut, säger Brittis Benzler.

Den enskilda nämnd som får störst tillskott är hälso- och sjukvårdsnämnden, som äskade 29 miljoner men får 16.

Regionrådet Stefaan De Maecker (MP) har suttit med i budgetarbetet men än också nämndens ordförande. Han är relativt nöjd:

- Vården i hela landet drivs av medicinsk utveckling, och den kostar pengar. Att vi nu får 16 miljoner är en rimlig nivå för att vi ska hänga med i den utvecklingen som pågår i hela landet, plus att vi måste räkna med att vården blir dyrare i takt med att befolkningen blir äldre och därför behöver mer vård, säger Stefaan De Maecker.


Energibesparingar
En tendens i senare års budgetar har varit att kostnaderna ökar medan intäkterna avstannar, glappet mellan dem båda blir större och större.

Därför ges också ett antal tydliga uppdrag i budgeten för kommande år. Bland annat ska myndighetsutövningen förbättras.

- Det ska helt enkelt bli enklare för företaget, säger Åke Svensson.

Energianvändningen inom regionen ska ses över och förbättras. Detta är inte bara ett uppdrag; man satsar också tio miljoner på energibesparing, vilket på sikt ska leda till lägre kostnader.

Allting inräknat ger budgeten för 2013 ett överskott på 16 miljoner kronor - om alla håller sig inom sina ekonomiska ramar och om alla prognoser för innevarande år står sig...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om