Stopp för mer ekomjölk ­trots A-filproduktion

Nu övergår Arla Foods till att producera A-fil enbart som ekologisk produkt.
En av de fyra orter där den nya A-filsvarianten skall tillverkas är Visby.
I Visby kommer starten att ske i början av april.
Trots att det tillkommer en ny produkt baserad på ekologisk mjölk är det stopp för nya producenter av ekologisk mjölk på Gotland.

Gotland2002-03-05 04:00
Det finns mjölkbönder som redan nu väntat i flera år på att få leverera ekomjölk.
Men Arla anser det inte möjligt att ta emot mer av den varan på ön.


Först skall en ombyggnad i mejeriet i Visby göras. Sen kan tillverkningen av ekologisk A-fil starta. Detta beräknas ske vecka 14.
Planerna går därefter ut på att producera omkring 14 000 liter fil per dag fem dagar i veckan. En mindre del, 700-800 liter, stannar på Gotland. Resten skall gå till Kalhäll för vidare distribution till Stockholmsområdet.
<span class=MR>Ersätter "vanlig" A-fil</span>
Den ekologiska A-filen kommer alltså helt att ersätta den "vanliga"A-filen. Under hösten har man genomfört en test i Örebro med tillgång till enbart ekologisk A-fil för konsumenterna och enligt undersökningar är hela 80 procent av de tillfrågade positiva till konverteringen även om den medför att produkten blir något dyrare.
A-filen blir genom det här den första av Arlas produkter som bara finns som ekologisk produkt. Tillverkningen kommer att ske i Jönköping, Örebro, Göteborg och Visby. Det kommer inte att stå i klartext på förpackningen från vilken tillverknigsort den kommer.
Vid Visby-mejeriet kommer man var fjärde vecka att dra ner på tillverkningen.
Anledningen till detta är att man då skall slussa större delen av den ekologiskt producerade mjölken till Stånga-mejeriet, där man fram till nedläggningen kommer att fortsätta med tillverkningen av ekologisk ost. Ekomjölken hämtas upp i en speciell körlinje.,
<span class=MR>Flera i kö får stå kvar</span>
På Gotland finns i dag ett flertal mjölkproducenter som i flera år stått i kö för att få bli producenter av ekologisk mjölk. De har ställt om odlingen av grödor, men har inte blivit antagna av Arla som producenter av ekomjölk. Arla hänvisar till att det är marknaden som styr och att det för närvarande inte finns behov av något tillskott av ekomjölk.
Förra året tog man inte in en enda ny producent i hela Arla-området.
<span class=MR>Ekologiskt</span>
I år gör man en mycket försiktig utökning med mottagning av 5 miljoner kilo ny ekologisk mjölk, men den utökning sker inte till någon del på Gotland.
­ Blir konverteringen av A-fil lyckad kan fler av Arlas produkter konverteras till att enbart finnas som ett ekologiskt alternativ, säger Eva Blomqvist som är projektledare vid Arla Foods.
Det kan i förlängningen innebära att fler mjölkbönder ges möjlighet att ställa om till ekologisk produktion .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om