"Stoppa all provborrning"

Motståndet mot provborrning efter olja på Gotland tilltar. I går var Miljöpartiets framtidsnamn Gustav Fridolin på ön för att ge sitt stöd mot planerad oljeprospektering.- Det är ett hot mot grundvattnet i en mycket känslig region, säger Gustav Fridolin.

hos oroliga bönder. Isabel Enström (MP), Bo Ahlqvist, markägare, Gustav Fridolin (MP), Daniel Bergvall (MP) och Carina Alqvist markägare i Rute. I går manifesterade de sitt motstånd mot provborrning av olja i området.

hos oroliga bönder. Isabel Enström (MP), Bo Ahlqvist, markägare, Gustav Fridolin (MP), Daniel Bergvall (MP) och Carina Alqvist markägare i Rute. I går manifesterade de sitt motstånd mot provborrning av olja i området.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-05-13 04:00

Bo Ahlqvist i Rute är en av dem som fick brev från Tethys oil om att de vill provborra efter olja på hans mark.

- De vill borra snett in under gården och de har rätt till det, säger Bo Ahlqvist.

Han och hustrun Carina Ahlqvist driver en lammgård med 450 djur i Alby i Rute.

- De ska ha fem liter vatten var per dygn. I dag har vi bra vatten, men blir det utsläpp i samband med provborrningarna som planeras kan ju allt förstöras, säger Carina Ahlqvist.


Regionen säger nej
Det är minerallagen som reglerar provborrning efter olja och den säger att Tethys oil får provborra på Bo Ahlqvists tomt om de vill. Trots att mlijö- och hälsoskyddsnämnden säger nej och Ledningskontoret gett sitt stöd till detta nej. Regionen är bara en remissinstans i frågan. Det är myndigheten Bergstaten som bestämmer över tillstånden och ber bara om regionens åsikt i frågan genom att begära in ett remissvar.


Vill ändra lagen
Miljöpartiet vill ändra lagen och stärka markägare och kommuners rätt mot företagen som vill provborra.

- Tyvärr betraktas man inte ens som medborgare av minerallagen. Lagen är skriven utifrån ett undersåteperspektiv och tar inte hänsyn till markägaren, säger Gustav Fridolin.


"Rikedomar ovan jord"
Stödet för lagändring i riksdagen är dock litet.

- Man säger att det är viktigt för svensk ekonomi och tror att det finns fantastiskt stora vinster under jord. Där tar man fel, det är rikedomarna ovan jord som kan ge jobb här på Gotland, säger Gustav Fridolin.

Under 1970-talet började man utvinna olja på Gotland, men utvinningen blev för liten och 1993 lades verksamheten ner. Omkring 35 procent av oljan kom från Risungsfältet i Rute, och det provborrades också hos Ahlqvists i Rute.

I dag står oljepumpen på rastplatsen längs väg 148 som ett minne över den tiden.


Manar till motstånd
- Och jag tycker vi kan k-märka resten av den här verksamheten också, säger Gustav Fridolin.

Miljöpartiet manar nu till motstånd.

- Vi kan ligga på länsstyrelsen om att kräva högre belopp som deponeras för att täcka eventuella miljöskador. De kan sättas så högt att företagen drar sig tillbaka, säger Daniel Bergvall (MP).

Under tiden väntar Carina och Bo Ahlqvist och ytterligare en handfull markägare i Rute på besked. I augusti ska de få ytterligare information från Tethys oil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om