Fem mördade kvinnor. Fem manliga mördare.
De senaste veckorna har det blåst nytt liv i en uråldrig, men ändå ständigt aktuell, diskussion. Diskussionen om mäns våld mot kvinnor.
– Först och främst: Det är fruktansvärt hemskt att det här har inträffat så tätt, inleder Kjell Gardarfve innan han fortsätter:
– Men när jag följer debatten slår det mig att många menar att lösningen är att tidigt sätta männen i fängelse. Och ja, att snabbt agera och fälla de här männen är ett högst adekvat tänk. Men då gör vi inget åt situationen framåt. Hur förändrar vi historien, hur förhindrar vi att våldet fortsätter?
Tillsammans med Ragnar Östermark är Kjell Gardarfve, och ytterligare två andra, ledare för socialförvaltningens ATV-grupp, som ger män ett alternativ till våld.
– Vi vill prata med männen om hur man kan bli mer funktionell som pappa och partner. Innan de lämnar gruppen ska de ha utvecklat ett känslospråk, säger Ragnar Östermark.
– ATV-gruppen är ingen mansgrupp där män pratar med män om män. Vårt mål är att männen ska lära sig att ta ansvar för våldet och det maktkapital de har fått genom att skrämmas, säger Kjell Gardarfve.
Men varför lägga energi och pengar på förövarna? Det är en fråga de får ibland.
– Jag ser vårt arbete som en trebent pall. Vi har länge hjälpt den misshandlade kvinnan genom samtal, fristader, familjehus och säkra boenden. Sedan har vi olika metoder för att hjälpa barnen. Det vi ligger efter med är det tredje benet på pallen: Hur vi bemöter förövarna, säger Kjell Gardarfve.
– Att hjälpa förövarna är det starkaste skyddet man kan ge ett barn. Om mannen ändrar sitt beteende kan barnet få den pappa den aldrig trodde att den skulle få, säger Ragnar Östermark.
Gruppen "Alternativ till våld" har funnits under ett antal år på Gotland men nu vill regionen ta nya krafttag.
– Det som är svårt är att få tag på de här männen som utövar våldet, säger Ragnar Östermark.
Tillsammans med polisen har regionen som medborgarlöfte att öka stödet till de våldsutsatta kvinnorna och förbättra det våldsförebyggande arbetet.
– Vi behöver prata in det här temat. Det räcker inte med att ställa ut en folder på akutmottagningen, hos polisen och psykiatrin. Vi måste ut och prata om det på strategiska ställen, säger Kjell Gardarfve.
För att delta i ATV-gruppen finns sju grundkriterier. Det första är att du ska ha utövat hot/våld i nära relationer. Ett annat krav är att du ska delta av egen fri vilja och du ska kunna medverka under alla 24 gruppmöten. Sedan ska det finnas en likhetsprincip när det gäller vilket våld mannen utövat.
– Vi blandar inte grova sexförbrytare med en grupp män som utövat psykiskt våld, ger Kjell Gardarfve som exempel.
Om du är intresserad av att komma i kontakt med gruppen kan du kontakta regionens enhet Familjefrid på telefonnumer 0498-26 33 13 eller mejla familjefrid@gotland.se. Misstänker du att någon i din närhet utsätts för våld i hemmet kan du också göra en orosanmälan.
– Om du ser något som inte borde hända måste du agera snabbt. Ställ nyfikna frågor, istället för att anklaga, tipsar Ragnar Östermark.
Vilka mekanismer är det som gör att de här männen börjar fysiskt och psykiskt misshandla sina familjemedlemmar? Det är 10 000-kronorsfrågan, menar Ragnar Östermark.
– Men alla vi har pratat med hittills har själva varit utsatta för våld i sin uppväxt. De säger ibland att "Så gjorde alltid min pappa. Jag fick en smäll ibland och det har aldrig skadat mig". Så det är ett beteende de lärt sig fungerar, säger han och fortsätter:
– Den som tar till våld saknar andra redskap för att uttrycka sig.
Den där pallen, som Kjell Gardarfve talade om, kommer aldrig att bli stabil utan det tredje benet. Och det tredje benet kommer aldrig att bli lika stadigt som de andra om inte bilden av den starka mannen ritas om.
– Män ska vara stora, starka och stiliga. Den bilden har producerats av media genom film, böcker och tv. Den är så självklar att vi inte reflekterar över den, men nu har man börjat göra det, säger Ragnar Östermark.
Men vad är då en stark man?
– Det är en person som har en grundad självtillit och sunda värderingar. En man som vågar prata om sina känslor utan att ursäkta sig, säger Ragnar Östermark.
– Och som samtidigt kan erkänna när han gjort fel, tillägger Kjell Gardarfve.