Stoppade jourläkare från att arbeta övertid
Läkarfackets skyddsombud Tommy Kjellström beslutade i går att stoppa all vidare övertid för minst sju läkare, som passerat gränsen 200 timmar, som arbetstidslagen tillåter under ett år.Två av läkarna, en vid vardera kirurg- respektive psykiatrikliniken, skulle ha jobbat jour den här helgen. I all hast fick personalchefen göra en schemaändring för att klara helgjouren vid klinikerna.
I stället får man nu ändra de schemalagda jourerna för de totalt 130 läkare som berörs. I går fick personalchefen skriftligt besked om stopp för vidare övertid för minst sju läkare.
Övertiden går alltid upp mot slutet av året. Vi har en stor kostym och få som ska utföra arbetet. Men vi har mer fokus på problemet. Hela förra året och i år har vi haft en arbetstidsgrupp för att lära ut vilka regler som gäller för arbetstiden, säger personalchefen Barbro Hejdström-Nilsson.
<span class=MR>Problemet kvarstår</span>
Problemet finns dock fortfarande kvar och vi har vetat om detta ett tag. Det är när läkarna går jour och sedan fortsätter jobba utan att ta ut ledigt efter helgen som problemen uppstår. Det finns många unga och ensamstående läkare som vill jobba och tar på sig den här övertiden. Sedan har vi AT-läkare med behov av pengar, som också jobbar mycket övertid, säger Barbro Hejdström-Nilsson.
Vi har jobbat ganska mycket med att få ordning på övertiden. Det är betydligt bättre i år. Det är viktigt att betona det. Vid den här tiden förra året hade vi 15 läkare som överskridit övertidsgränsen 200 timmar. Nu är det sju. Under hela förra året var det 24 som överskridit gränsen, säger Tommy Kjellström.
Det finns även en gräns på max 50 timmar övertid per månad. förra året var det 10-12 procent av läkarna som överskred den gränsen, i år 1-2 procent.
<span class=MR>Bör ta ut kompledighet</span>
Man försöker också se till att läkarna tar ut kompledighet regelbundet. Annars riskeras att läkare försvinner ett par år om de tar ut all övertid ett svep.
Sedan är det också en stor kostnad för sjukvården. I budget räknar man med att 70 procent av läkarnas övertid ska tas ut i ledighet. Men i själva verket handlar det om att man tar 50 procent.
<span class=MR>Hårdare regler</span>
Framöver kan övertidsreglerna bli ännu hårdare och det finns en klar oro inom landstingsvärlden för att detta ska öka vårdköerna. En arbetstidskommitté ska jämka ihop svensk arbetstidslag med EU:s regler.
Kommittén har presenterat ett förslag om att jourtiden ska ingå i de 48 timmar som en anställd får arbeta per vecka. Jourtjänstgöringen kan då påverkas dramatiskt.
Skyddsombudet Tommy Kjellström tror dock att man kan klara även dessa hårdare regler.
Den här helgen är alltså löst när det gäller jourbemanningen på Gotland.
Hur blir det då kommande helg?
Nästa helg får vi lösta i nästa vecka, säger Barbro Hejdström-Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!