2016 var vattensituationen mycket ansträngd. Tekniska nämnden valde då att införa anslutningsstopp gällande kommunalt VA i nästan alla socknar söder om Tofta. Beslutet beskrevs som en "våt filt" över Sudrets möjligheter till utveckling – även om "torr filt" hade varit en mer passande beskrivning i det här fallet.
I somras hävdes stoppet för Sproge, Silte, Hablingbo, Havdhem, Näs, Grötlingbo, Fide, Öja, Vamlingbo, Hamra, Eke, Alva, Hemse, Rone och Burs.
Och i veckan blev det grönt ljus även för Stånga, Lye, Garda, Alskog och Ardre.
– Det betyder väldigt mycket. Jag hör redan folk prata om att nu har vi möjlighet att bygga och utveckla på Sudret igen, säger Kristina Olsson, ordförande för Gotländska utvecklingsbolag i samverkan, Gubis.
Alternativet, under åren som gått sedan 2016, har varit att försöka fixa egna VA-lösningar. Vilket inte alltid är optimalt, enligt Kristina Olsson:
– Dels är det en kostnad, dels är det mycket jobb, som också måste göras om efter några år. På Sudret vet jag att det här har hämmat tillväxten, säger hon.
Nyckeln till det hävda stoppet är Kvarnåkershamns nya bräckvattenverk, som driftsattes i somras. Ett verk som gläder utvecklingsbolagen.
– Jo, det kan man lugnt säga, bekräftar Kristina Olsson.
Regionens VA-chef, Susanne B Pettersson, vill dock klargöra följande:
– Det hävda stoppet gäller dricksvatten och inom vårt verksamhetsområde. Det finns mark i socknarna som ligger utanför detta område också.