Beslutet innebär att man frångår den nationella huvudregeln, som är att en vårdcentral inte får neka nya patienter att lista sig.
En enskild läkare har ett tak på hur många patienter hon eller han får ha listade (det ligger strax under 2 000). Men för en vårdcentral finns ingen sådan gräns. Om en enskild läkares tak är nått får nya patienter lista sig direkt på vårdcentralen i stället.
"Det finns en gräns"
Men Vårdcentralen Visborg anser att de inte kan ta emot fler patienter. Inte utan att riskera att kvaliteten försämras.
Därför vände man sig till hälso- och sjukvårdsnämnden med en begäran om listningstak. Man vill att gränsen sätts vid nuvarande nivå, det vill säga 8 600 poäng eller cirka 8 000 patienter.
- Det finns en gräns för hur mycket man hinner. Och den har vi nått. Skulle vi tvingas ta emot ännu fler patienter riskerar vi att tappa i kvalitet, säger Philip Franklin.
Men kan ni inte bygga ut och anställa fler?
- Det har vi redan gjort. Vid starten 2008 var vi fyra doktorer. I dag är vi sex doktorer plus två utbildningsdoktorer. Totalt är vi 21 personer som jobbar här. Och det är max vad som ryms i lokalerna, svarar han.
"Tappar smidighet"
Philip Franklin ser också en fara i att vårdcentraler blir för stora.
- Jag tror inte en vårdcentral ska vara större än då här. Då tappar man i smidighet var gäller kontakt och samarbete. Det vi har nu tror jag är det ultimata, säger han.
Enig nämnd
För hälso- och sjukvårdsnämnden var beslutet inte givet.
- Principiellt sett är det en svår fråga, säger ordföranden Stefaan De Maecker (MP).
- Valfriheten är viktig, med systemet kring den håller inte. Framför allt fungerar det inte i glesbygder som Gotland där det är svårt att rekrytera läkare, fortsätter han.
Att medge ett tak för vårdcentralen Visborg var en praktisk lösning, grundad på patienternas bästa, menar han.
Hade man sagt nej hade man kanske tvingat fram en kvalitetsförsämring.
Beslutet fattades i full politisk enighet.