På sätt och vis var det som att gå till jobbet när nedkomsten närmade sig, Helene arbetar nämligen sedan två år som just barnmorska på Visby lasaretts förlossningsavdelning.
Där kommer de för övrigt att få en del att stå i, en coronaeffekt är tydlig, i januari, februari väntas fler bebisar än vad som är normalt under högsommaren.
Vi återkommer till det i den här artikeln.
Men Helena. Via sitt yrke har hon upplevt den speciella tid vi befinner oss i från båda sidor.
När coronaviruset kom i mars var Helene tidigt i sin graviditet och frågorna hopades: vilken påverkan skulle viruset ha, kunde barnet smittas…ingen visste något.
– Men jag är ingen särskilt orolig person, jag följde de råd som fanns och försökte leva som vanligt.
När den andra smittovågen drog in i tidig i oktober infann sig dock oron. Helene och hennes sambo Erik har två barn sedan tidigare och smitta var konstaterad i såväl förskola som skola.
– Vad händer om barnen blir sjuka, vad händer om min partner blir sjuk och inte kan följa med? Men allt löste sig på bästa sätt.
Själva förlossningen, strax efter lunch i tisdags gick fint, då kom en liten flicka till världen med hjälp av Helenes arbetskamrater iförda munskydd och visir, vilket är krav sedan förra helgen.
– Med tanke på att jag jobbar här vet jag hur det fungerar. Är det så att någon inte får lov att ha med sin partner så gör personalen allt de kan för att vara till stöd, det är en hälsning jag kan skicka till alla som väntar barn.
Anna Hörsne Malmborg är enhetschef på förlossningen. Hon säger att personalsituationen är trängd, det finns inte många vikarier att ta till.
– Tack och lov har vi våra pensionärer som ställer upp, de är guld värda för oss.
Ännu har ingen i personalen insjuknat i covid-19, men vid symtom gäller att stanna hemma vilket kan ställa till det i schemaläggningen.
– Vi gör allt vi kan för att inte få in covid bland personalen, om så sker blir det svårt. En plan finns att i så fall ”återta” barnmorskor från mottagningarna som kan hjälpa oss med förlossningarna. Barnen kommer när dom kommer och då måste vi finnas på plats! I värsta fall får vi ta till hyrpersonal, säger hon.
Till barnmorskemottagningen råder förbud för partners att följa med, där är för trångbott. Till förlossningen är det dock tillåtet, om än med flera förbehåll.
– Alla kvinnor som ska föda testas, partnern får följa med om denne är helt symtomfri.
Partner får även vara med på BB-avdelningen, men har inte samma rörelsefrihet som före pandemin. De får hämta exempelvis kaffe – handsprit, avstånd – men bör hålla sig på rummet.
– Och den som lämnar avdelningen får sedan inte komma tillbaka, ingen får gå ut och in som tidigare, säger Anna Hörsne Malmborg.
Har ni haft födande kvinnor som konstaterats smittade?
– Peppar peppar, än har det inte hänt.
Men om, hur hanteras det då?
– Har en kvinna symptom tas hon in i ett förlossningsrum direkt utifrån och möts av personal med full skyddutrustning. När barnet är fött utrustas hon med munskydd innan hon flyttas till ett specifikt rum på BB. Även i de fallen får en symtomfri partner följa med.
Men hur var det då med coronaeffekten? Jodå, den finns.
Anna Hörsne Malmborg:
– I januari, februari väntas lika många bebisar som är normalt under högsommaren, vilket grovt räknat är 150 stycken. Skillnaden är att det då är många från fastlandet föder hos oss, nu är det bara nya små gotlänningar!