Stor besvikelse
Besvikelse. Det kände de flesta medlemmar när Vårdförbundet i går i Visby bjöd in till möte om nya avtalet.- Jag tycker inte det är vi som ska bekosta skattesänkningen på Gotland, sade Maria Ahlmark, ordförande.
Skolsköterskan Gun Segerdahl i Visby hoppade inte av glädje över vårdavtalet.
Foto: Krister Nordin
- Problemet är att ilskan riktar sig mot fel instans, mot Vårdförbundet, när den i stället borde riktas mot arbetsgivarna. Att öka budet med en halv procent är ogint, sade skolsköterskan Carin Lindberg, på väg in till mötet.
Hon drog också en parallell med en annan strejk för några år sedan.
- Hade vi varit manliga poliser hade vi fått 15-20 procent, det fick de.
Hon undrade också hur många som känner till att arbetsgivarnas centrala förhandlingsdelegation är politiskt tillsatt.
- Ordföranden är moderat och vi vet ju vilken inriktning regeringen har.
Missnöjd
En annan skolsköterska, Gun Segerdahl, var också missnöjd. Visst har hon haft funderingar på att säga upp sig, men det finns inte så många andra arbetsgivare att välja på för en skolsköterska.
- Jag har en jättedålig lön, 24 000 kronor. För 14 år sedan lämnade jag min tjänst som undersköterska för att läsa till sjuksköterska. När jag kom tillbaka till kirurgen som sköterska fick jag samma lön som jag haft tidigare!
Men Maria Ahlmark, ordförande på Gotland, eldade på sina skaror. Hon höll med om att förbundet inte nått så långt man velat. Men förbundets kongress valde att acceptera budet av flera skäl, menade hon.
Konsekvenserna
- Konsekvenserna av att säga nej hade bland annat varit att medlarna avsagt sig uppdraget och att strejken fortsatt över semestrarna. Även om vi haft ett starkt stöd bland allmänheten, hade detta också börjat svikta, sade hon.
Maria Ahlmark försökte uppmuntra medlemmarna, ingjuta kampvilja i dem, sade att rond 2 nu börjat. Att förbundet fått in skrivningar i avtalet om vikten av kunskap, erfarenhet och kompetens, är något nytt och hoppingivande, menade hon.
Tar det på allvar
- Nu är det upp till arbetsgivarna att visa att de tar dessa skrivningar på allvar.
Hon sade också att de lokala förhandlingarna blir mycket viktiga. Därför fortsätter kampen, menade hon.
- Vi får inte ge upp nu! Vilket drömläge för arbetsgivaren om vi skulle lägga oss. Vi måste fortsätta striden!
En släng åt politikerna hann hon också med.
- Det finns ju pengar i samhället. Eva Nypelius pratar om skattesänkningar. Men är det vi som ska bekosta den? Det tycker inte jag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!