Det råder en stor brandrisk i hela landet och Brandskyddsföreningen uppmanar grillare att kontrollera vart de största riskerna för bränder är.
– Titta på räddningstjänstens hemsida om det råder eldningsförbud där du befinner dig. Om eldningsförbud råder är det bara tillåtet att grilla på iordningsställda grillplatser i naturen. Hemma i trädgården får man grilla med vanlig ”hushållsgrill” även under eldningsförbud, säger Cecilia Uneram, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
Här är Brandskyddsföreningens tips till alla grillare:
- Placera grillen stadigt och långt ifrån husvägg, plank eller annat som kan börja brinna.
- Ha vattenslang eller hink med vatten så att du kan släcka vid behov.
- Lämna aldrig en tänd grill utan bevakning.
- Elda bara med grillkol eller bricketter.
- Tänd gärna grillen med eltändare.
- Använd aldrig T-sprit för att tända en grill som slocknat. Det är livsfarligt. Flaskan kan explodera.
- Grillning på inglasad balkong kan innebära livsfara. Utöver risken för brand kan man bli kolmonoxidförgiftad vid dålig ventilation. Det är fastighetsägaren respektive bostadsrättsföreningen som bestämmer om det är tillåtet att grilla på balkongen.
- Låt grillen stå ute med locket på till nästa gång du grillar.
- Dränk engångsgrillen i mycket vatten när du grillat färdigt.
- Kontrollera att kolen/askan är kall innan du slänger den.
- Den som tänder grillen har ansvaret för säkerheten.