Stor brist på avbytare i gotländska lantbruket

Sommaren har ­ som vanligt ­ varit hektisk för Gotlands lantbrukare. För att lätta bördan under högsäsong och vid akuta fall, finns avbytare att ta till.
Bristen på avbytare är dock stor och för vissa lantbrukare innebär det minskad eller ingen ledighet.
Läget ser inte ut att förbättras. Höstens fortsättningskurs för djurskötare på Lövsta lantbruksgymnasium har 7 sökande till 15 platser.
En av de som valt ­och fortfarande väljer ­ avbytaryrket är Niclas Brutemark.

Gotland2002-08-10 04:00

Niclas Brutemark från Rone har jobbat som avbytare sedan -87 och på heltid sedan -94, då han anställdes av Gotlands läns hushållningssällskap.
I fjol blev han utsedd till Årets avbytare.
­ Det är ett underbart jobb på så sätt att man är fri. Vissa ser det som en nackdel att inte vara fast på ett ställe. Själv tycker jag det är en fördel, man får se olika lösningar och utrustning. Den största nackdelen med att vara avbytare är att om man ska bort på något speciellt så vet man inte om man kan komma i tid. Händer något kan man ju inte bara gå hem. Å andra sidan så är man ofta ledig en bra stund på dagen, om man ska uträtta något.
Niclas har gått Lövstas grundkurs i jordbruk, läst ekonomi och en ettårig driftsledarkurs i Kalmar. I dagsläget har han runt 190000 kronor i årslön.
­ Avbytarlönen har alltid legat högre än exempelvis traktorförare och andra grupper inom näringen, men en del kanske tycker att det är svårt att bli avbytare eftersom man inte alltid vet om man får heltid, som jag har. Därför kombinerar många eget jordbruk eller andra sysslor med avbytarjobbet.
Niclas berättar att han fått tacka nej till bönder under juli månad, eftersom det av tradition är en väldigt hektisk månad med fullt arbetsschema.
­Mig gör det ingenting att jobba på sommaren, eftersom jag har jaktintresse. De som verkligen behöver semester är de som står innanför fyra väggar på en fabrik eller så, och inte ser dagsljuset gå upp och ner.
<span class=MR>Kritisk situation</span>
I dagsläget administreras avbytartjänsten av Gotlands läns hushållningssällskap, som haft hand om avbytarna sedan Lantbrukarnas avbytartjänst avvecklades. Vid omorganisationen valde många att starta egna företag, medan andra anslöt sig till hushållningssällskapets tjänst.
Enligt sällskapets projektarbetare Rina Noodapera har man i dagsläget sju fasta avbytare och fyra, fem som kliver in ibland. Man räknar med att ungefär lika många jobbar "på egen hand".
I våras annonserade man efter fler medarbetare i hushållningssällskapets tidskrift.
Man fick ett enda svar.
I sommar har situationen tidvis varit kritisk.
­Periodvis skulle vi behöva fyra, fem avbytare till, säger Rina. Det är svårt, man förlorar folk som är gamla ­ flera har gått i pension ­ och det kommer få nya unga krafter.
Återväxten ser inte ut att förbättras.
Höstens fortsättningskurs för djurskötare på Lövsta har 7 sökande till 15 platser. Grundkursen i jordbruk har 4 sökande till 20 platser.
Någon grundkurs för djurskötare planeras inte.
­Jag tycker det är viktigt att de som är intresserade får sin utbildning, säger Rina. Det är synd att inte fler känner intresse, men jag kan förstå det med det läge som finns inom jordbrukssektorn i dag ­ man ser ingen lönsamhet. Det är nog svårt att bli lantbrukare som ung i dag.
Vad kan man göra?
­Kanske informera bättre om att den här tjänsten finns och vad det innebär. Man kan aldrig garantera heltidsjobb, men man kan kombinera det med jobb genom Hustomten, som vi samarbetar med, med snickeri, målning, gräsklippning och murning, exempelvis. Vi behöver fler avbytare, det är helt klart.
<span class=MR>Import?</span>
I Danmark planerar lantbrukarnas organisationer att importera arbetskraft för att få framtida medarbetare.
Är det ett alternativ på Gotland?
­Ja. Man har redan haft hjälp från arbetare från Baltikum, som haft arbetspraktik och jobbat, men jag vet inte i vilken utsträckning.
Hektisk sommar. Bristen på avbytare innebär mycket jobb för öns lantbrukare och endast sju personer har sökt till höstens utbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!